Microsoft presenteert Windows Phone 8

Door op , 4998x bekeken

Microsoft heeft zoals verwacht vanavond de nieuwe versie van het Windows Phone-platform uit de doeken gedaan. Windows Phone 8 deelt dezelfde basis als het aankomende besturingssysteem Windows 8 en de besturingssystemen zullen zodoende ook diepe integratie met elkaar kennen. Het zal ook niemand verbazen dat Skype, een dienst welke Microsoft onlangs overnam, eveneens diepe integratie met Windows Phone 8 zal krijgen. Windows Phone 8 zal in de herfst van 2012 op de markt worden gebracht.

Microsoft heeft nog lang niet alle details over Windows Phone 8 losgelaten, de presentatie kan eerder gezien worden als een sneak peak. Microsoft maakte duidelijk dat het goed gaat met het Windows Phone-platform. In de Windows Phone Marketplace zijn bijvoorbeeld inmiddels meer dan 100.000 applicaties te vinden en de samenwerking met Nokia werpt zijn vruchten af.

Wat betreft Windows Phone 8 is het nieuws over het aantal applicaties een opsteker, want Windows Phone 7-apps zullen ook op het nieuwe besturingssysteem blijven werken. In de toekomst moeten ontwikkelaars echter wel een keuze maken of ze een app maken voor Windows Phone 7 die enkel gebruik maakt van de features van dat besturingssysteem en ook zal werken op Windows Phone 8, of dat er enkel gericht wordt op Windows Phone 8, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe features die dat besturingssysteem te bieden heeft.

Wat betreft die features gaat het dan bijvoorbeeld om diensten als Wallet, VOIP, native code of de mogelijkheid om navigatie op de achtergrond te draaien, wat betekent dat turn-by-turn navigatie in Windows Phone 8 naar een nieuw niveau getild kan worden. Dankzij de gedeelde kern wordt het ook eenvoudiger om applicaties te ontwikkelen welke zowel in Windows Phone 8 als Windows 8 kunnen werken.

Windows Phone 8 krijgt de beschikking over Internet Explorer 10 als internetbrowser. De nieuwe browser is voorzien van een phisingfilter en maakt het malware moeilijker om persoonlijke informatie te verkrijgen, hoewel dat vooralsnog ook geen enkel probleem was. Wat betreft veiligheid heeft Microsoft echter meer verbeteringen doorgevoerd. Zo kent Windows Phone 8 een veilige boot-optie en encryptie van data.Hardware
Windows Phone zal nog altijd exclusief op ARM-processoren draaien, dit geldt ook met Windows Phone 8. HEt Snapdragon-platform van Qualcomm kan nu echter meerdere cores bevatten en een nieuwe generatie aan GPU's. Ook wordt er NFC-ondersteuning geboden, net als de mogelijkheid om een micro SD-kaartje te gebruiken voor opslag.

Ondanks deze verbeteringen wordt de batterijduur geen ondergeschoven kindje. Het lijkt er dan ook op dat Microsoft geen zin heeft in processors die bijzonder veel van de batterij vereisen.

Wat betreft de schermen worden er nu drie resoluties ondersteund. Windows Phone 7 ondersteunde 800x480 als enige resolutie, Windows Phone 8 zal ook 1280x768 en 1280x720 ondersteunen, waardoor de weg vrij wordt gemaakt voor schermen met meer detail.

Skype
Op één gebied maakt Windows Phone 8 een grote sprong die Microsoft nog niet maakte met de Windows-equivalent. VOIP-gesprekken zullen ogen als normale telefoongesprekken en krijgen dan ook dezelfde mogelijkheden en notificaties. Voor Skype is dit geweldig nieuws, maar ook andere VOIP-providers krijgen dezelfde mogelijkheden. Microsoft trekt haar eigen dienst dus niet al te erg voor.

Wallet
Dankzij de nieuwe Wallet-app zullen gebruikers eenvoudig betalingen kunnen afronden. Door met de telefoon op een creditcard-lezer te tikken, zoals ook met Google Wallet gebeurt. Overigens is Wallet geen vereiste, zo kan er ook gebruik gemaakt worden van PayPal. Wallet moet gezien worden als een verzamelplaats voor allerlei verschillende betalingsmethoden.

Windows Phone 7.8
Een grote tegenvallers voor de eigenaren van een Windows Phone 7-toestel moet zijn dat hun toestellen geen update gaan krijgen naar Windows Phone 8. Daarentegen zal een deel van de eigenschappen wel beschikbaar komen voor de bestaande gebruikers, middels een update naar Windows Phone 7.8.

Met deze update krijgen de gebruikers de beschikking over het nieuwe startscherm, welke de gehele breedte van het scherm gebruikt, zonder de ruimte die de pijl gebruikt om je aan te duiden dat je van scherm kan wisselen door naar links te vegen.

Dankzij de extra ruimte komt er veel extra ruimte op het scherm bij, waardoor er meer tegels passen. Over die tegels gesproken, die kunnen drie verschillende groottes krijgen, welke de gebruiker zelf kan instellen. Er komt een kleinere en grotere variant van de huidige tegels. Dankzij deze tegels kan de gebruiker zijn startscherm een stuk persoonlijker indelen door belangrijke apps extra ruimte te geven.

Speciale aanbieding: Apple iPad Air 2 16GB Zilver

  Winkel Beoordeling Prijs Prijs inclusief porto
0_sterren € 399.00 € 399.00 Bekijken
0_sterren € 399.00 € 399.00 Bekijken
0_sterren € 405.00 € 405.00 Bekijken
0_sterren € 418.00 € 418.00 Bekijken
7_sterren € 419.00 € 419.00 Bekijken
Bekijk de prijzen van alle 20 winkels.

Nieuw op Techzine

  • Alles
  • Smartphones
  • Tablets
  • Laptops
  • Apps
  • IT-Pro