2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het 100 dollar laptop project van het Massachusetts Institute of Technology en diverse bedrijven is bijna klaar. De laptops zullen vanaf begin volgend jaar geproduceerd gaan worden en technici rond het project hebben op het laatste moment snel nog wat veranderd aan de laptop.

Toen de 100 dollar laptop voor het eerst gepresenteerd werd, werd duidelijk dat de laptop met handkracht opgeladen zou kunnen worden. Tot voorkort ging dit opladen doormiddel van het draaien een een hendel die ingeklapt diende als handvat. Een klas vol kinderen die aan hun laptop slingeren was volgens de ontwikkelaars toch iets te lawaaierig en daarom is er een nieuw oplaadsysteem voor de laptop bedacht.

De oplader voor de accu van de laptop is nu extern geworden en is een generator ter grootte van twee hockeypucks. Aan de generator is een trekkoord bevestigd. Als hieraan getrokken wordt dan gaat de generator ronddraaien en wordt er stroom opgewekt. Er zijn verschillende manieren om het opladen uit te voeren. Zo kan de generator in de ene hand gehouden worden terwijl er met de andere aan het koord getrokken word, maar de generator kan ook aan de tafel bevestigd worden waarna het koord met de voet bediend wordt.

De nieuwe 100 dollar laptop (rechts) ziet er een stuk hipper uit en heeft in plaats van een enorme slinger nu een kleine externe oplaadgenerator

Het opladen met de generator kost volgens de technici van het project een stuk minder kracht dan de draaihendel en maakt ook een stuk minder lawaai. Als er gebruik gemaakt zou worden van een conventionele generator zou dat niet het geval zijn, maar de technici hebben een totaal nieuw model ontworpen, waarin het geluid en de omvang van de generator sterk gereduceerd is. Er wordt momenteel met diverse bedrijven onderhandeld over een accu die volledig opgeladen ongeveer acht uur meegaat.

Het bedrijf Quanta zal de laptops vanaf het voorjaar van 2007 gaan produceren. De laptops zijn voorzien van een 500MHz processor, 500MB aan flashgeheugen, een 7,5-inch scherm een Wi-Fi mogelijkheden