2min

Tags in dit artikel

, , ,

"Even googelen", een term die jezelf misschien ook wel eens gebruikt hebt. Voor de meeste mensen betekent het dat ze iets wat ze willen weten op gaan zoeken op het internet en daarbij de zoekmachine van Google gebruiken. Woordenboeken die het werkwoord hebben opgenomen gebruiken echter een algemenere omschrijving en daar is Google niet blij mee.

Google wordt zo vaak gebruikt dat er in de loop van de tijd een werkwoord googelen is ontstaan. Wanneer een woord een bepaalde tijd circuleert in de Nederlandse taal dan wordt het woord vaak opgenomen in woordenboeken. In Nederland werd het werkwoord in 2003 voor het eerst gesignaleerd en in de laatste versie van de bekende Dikke van Dale is het woord ook opgenomen.

Het woordenboek geeft als omschrijving van het werkwoord googelen "Het zoeken op internet", wat in principe klopt. Google vindt echter dat die omschrijving te algemeen is, omdat googelen afgeleid is van Google en dus alleen bij Google hoort. "Het is belangrijk voor ons dat we ons merk beschermen. Als mensen spreken over googelen willen we zeker weten dat ze bedoelen zoeken met Google en niet met een andere zoekmachine", aldus advocaat Rose Hagan van Google. Google heeft daarom diverse mediabedrijven wereldwijd een brief gestuurd, waarin het waarschuwt voor het verkeerde gebruik van het werkwoord.

Hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke van Dale zegt niet onder de indruk te zijn van de woorden van Google en heeft ook nog geen brief ontvangen van het bedrijf. "Het is een algemeen bekend verschijnsel dat bedrijven hun merk zo proberen te beschermen. We beschrijven het algemeen Nederlands. U, ik en iedereen gebruikt googelen in deze betekenis", aldus den Boon, die overigens niet van plan is om in de volgende editie van het woordenboek een gewijzigde omschrijving op te nemen.