1 min

Tags in dit artikel

,

OpenOffice.org krijgt een extensiesysteem dat bekend is van de browser Firefox. Ook heeft het bedrijf besloten dat toekomstige versies van haar gelijknamige opensource officepakket voorzien zullen zijn van Mozilla’s Thunderbird emailclient en Lightning calendar applicatie.

Behalve het feit dat er twee applicaties van Mozilla meegeleverd gaan worden door OpenOffice.org gaat het bedrijf achter de officesuite ook een systeem toepassen dat bekend is uit Mozilla’s Firefox browser. Zo krijgt OpenOffice.org een systeem waarbij er eenvoudig extensies toegevoegd kunnen worden aan het officepakket. Het ontwikkelen en beheren van deze extensies zal volgens Charles H. Schulz van OpenOffice.org gestandaardiseerd en vereenvoudigd worden.

Een dergelijk systeem kan de opensource applicatie flink meer gebruikers geven. Bedrijven kunnen namelijk hun eigen extensies ontwikkelen en consumenten zijn ook enthousiast in het schrijven van extensies, zo is gebleken uit de vele extensies die voor Firefox zijn ontwikkeld. Aan de andere kant hebben bedrijven die nu Office van Microsoft gebruiken vaak zwaar geinvesteerd in macro’s en zijn daardoor huiverig om over te stappen naar OpenOffice.org.

De extensiemogelijkheid zal vanaf versie 2.0.4 geintroduceerd worden, die versie staat voor deze maand op de planning. De extensies krijgen het .oxt formaat dat compatible is met diverse programmeertalen als StarBasic en Java.
Ontwikkelaars zijn gematigd positief over het extensiesysteem, sommigen vrezen dat het systeem een extra ingang voor crackers biedt, iets waar Mozilla met Firefox ook mee te maken kreeg.