2min

Tags in dit artikel

, ,

HP heeft gisteren laten weten dat het haar nieuwste inkttechnologie voor printers zal gaan toepassen op haar high-end modellen voor de zakelijke markt. De techniek was eerder al terug te vinden in de fotoprintkiosks van HP die in sommige winkels terug te vinden zijn.

De nieuwe printers die voorzien zijn van de HP Edgeline techniek zijn bedoeld voor bedrijven die honderdduizenden of zelfs miljoenen brochures of prints willen maken voor mailings en dergelijke. De eerste modellen met de techniek zullen begin volgend jaar op de markt verschijnen.

Voor grote hoeveelheden documenten worden vaak laserprinters ingezet, maar met de Edgeline techniek kan er ook met inkt nu supersnel geprint worden. Bij deze techniek worden de printkoppen namelijk naast elkaar geplaatst, zodat ze de hele breedte van een pagina overspannen. Bij bestaande inktjetprinters moet de kop steeds heen en weer bewegen over het papier, maar nu blijven de printkoppen op dezelfde plaats en hoef het papier de koppen slechts één of twee keer passeren.

Volgens Gary Cutler, vice president van digital printing technologies bij HP is de techniek vier keer sneller dan het snelste wat HP nu op de markt heeft. De kwaliteit van de afdrukken is daarnaast ook hoger, omdat de printkoppen niet bewegen. De printers zijn ook een stuk zuiniger omdat er nu 1,8 miljard inktdruppeltjes per seconde uit de printer komen, in paats van de enkele honderd miljoen druppeltjes per seconden die huidige topmodellen van HP halen. Laatste voordeel zijn de goedkopere productiekosten, want hoe minder bewegende delen, hoe goedkoper het apparaat.

Op de site van HP is een filmpje te zien over de Edgeline technologie.