2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Ubuntu Linux 6.10 a.k.a. Edgy Eft ziet vandaag het levenslicht. De release candidate was al een tijdje uit, maar vandaag is het dan eindelijk zo ver: Hij kan gedownload worden.

Bij de development van Edgy Eft konden de developers helemaal los. Alles wat nieuw was, is in de distro gestopt en het hoefde niet eens stabiele versies te zijn. Als Developers vonden dat Beta software erg goed was en leuke, bruikbare functies had, werden deze toch in de nieuwe release gestopt. Voorbeelden van deze software zijn Gaim 2, een multi protocol chatclient en Firefox 2, die bij uitkomst van de release candidate nog beta was, maar nu inmiddels wel stable is.

Een heel opvallende feature is XGL. Doormiddel van XGL kan je een heel hoop mooie dingen doen met het grafische gebeuren van Ubuntu. De kubussen, die op internet staan die je zag draaien om van de ene desktop naar de andere te gaan, zijn wel de meest bekende voorbeelden. Op youtube staan een heleboel filmpjes waarbij je dit fenomeen in Linux land kan bekijken. De default windowmanager die hiervoor gebruikt wordt is meestal Compiz. Ubuntu gebruikt echter een fork van Compiz, Beryl. Een fork is niet meer als de code van een project kopiëren (in dit geval geen plagiaat omdat het opensource is) en daarop verder werken. Iets soortgelijks is gebeurd toen Ubuntu gestart is. Deze is namelijk gebaseerd op Debian, een oudere distributie die hoog is aangeschreven onder de Linux gebruikers.

Veel mensen gebruiken nu Dapper Drake, versie 6.06 van Ubuntu. Mensen die heel erg veel waardering hebben voor stabiliteit, kunnen door de beta versies van programma’s beter bij die versie van de distributie blijven. Ubuntu waarschuwt hier zelf ook voor. Ubuntu Dapper heeft LTS als predikaat, oftewel long term support. Voor de desktop is dit 3 jaar, en op de server is dit 5 jaar. Dit in vergelijking met de 18 maanden die Edgy en elke andere release heeft. Dapper is stable, terwijl Edgy, de naam zegt het al, zich naar het randje begeeft. Hierdoor kunnen programma’s makkelijker crashen.

Mensen die willen updaten naar Edgy vanuit een Dapper omgeving, doen er goed aan de website van Ubuntu te raadplegen.

Al met al een dag waar de Ubuntu community al een tijd op wacht, de uiteindelijke versie van Edgy is hier! Zodra er een downloadlink beschikbaar is, komt hij natuurlijk op Techzine te staan. Op moment van schrijven is dit nog niet zo. Hou Techzine dus in de gaten!