1 min

Tags in dit artikel

, ,

KDE, een van de meest gebruikte DE (desktop envriroments) binnen de Linux distributies, werkt hard aan de opvolger van de huidige 3.x tak. Opmerkelijk is dat deze ook op Windows en MacOS te gebruiken zal zijn.

KDE begon op Linux maar is nu ook geschikt voor andere X11 gebruikende unices. De developers van KDE werken nauw samen met de mannen van het noorse Trolltech. Trolltech heeft namelijk het QT framework gebouwd waar KDE weer op gebaseerd is. Met de nieuwe versie van het framework, versie 4, kunnen ze nieuwe dingen in KDE inbouwen. Met de release van versie 4 komen er ook volwaardige alternatieven voor Mac en Windows, zodat ook daar KDE gebruikt zal kunnen worden. Vroeger waren er wel versie’s, maar door licentie moeilijkheden was het niet mogelijk om dit te realiseren.

KDE is opgesplitst in 3 stukken: de desktop omgeving, de applicaties en de workspace. Aangezien MacOS en Windows hun eigen workspace hebben is die daar dus niet nodig, op overige unices en Linux is deze wel nodig. Programmeurs benadrukken wel dat alle versies op dezelfde broncode gebaseerd zullen zijn.

Wanneer KDE 4 uitkomt is nog niet duidelijk.