3min

Tags in dit artikel

, , ,

Er lijkt maar geen einde te komen aan het slepende conflict tussen de Europese Commissie en softwaregigant Microsoft. Het bedrijf zegt al vanaf het begin mee te werken aan de eisen van de commissie, maar de commissie is het daar niet mee eens en stuurt nu aan op een nieuwe boete die wederom in de miljoen kan lopen.

Wat er aan vooraf ging

In maart 2004 kreeg Microsoft een boete van 497 miljoen euro, omdat het bedrijf misbruik zou maken van haar monopoliepositie. Daarnaast moest de softwaregigant informatie over haar software vrijgeven aan ontwikkelaars van small-business servers, zodat deze bedrijven ook goed en goedkoop software konden ontwikkelen voor Microsofts applicaties. Verder moest Microsoft een versie van Windows XP op de markt brengen zonder de Media Player die in de standaard XP versies is ingebouwd. Deze versie kwam er ook, maar werd uiteindelijk nauwelijks verkocht.

Voor wat betreft het vrijgeven van broncodes, protocollen en informatie aan concurrenten, daar gaf Microsoft een flink handboek en diverse stukken code vrij. Concurrenten van Microsoft en de Europese Commissie konden echter naar eigen zeggen geen wijs worden uit die informatie. Eurocommissaris Neelie Kroes legde Microsoft daarom nog een boete op van 280,5 miljoen.

Vervolgens liet Kroes in november 2006 weten dat Microsoft nog steeds niet alle benodigde informatie had vrijgegeven en dreigde ze weer met boetes. Microsoft had naar eigen zeggen al meer dan 90 procent van de informatie vrijgegeven, maar Kroes liet daarop weten niet het eeuwige leven te hebben en benadrukte voor de volle 100 procent te gaan.

Vergoeding voor informatie te hoog

Het conflict is nu echter opnieuw opgelaaid. Het lijkt erop dat de informatie nu compleet is, maar Microsoft heeft besloten geld te vragen voor de informatie. Volgens het bedrijf is de informatie gebaseerd op patenten en innovatieve ideeën van het bedrijf en dat het dus gerechtvaardigd is om geld te vragen voor de informatie.
De Europese Commissie vindt echter dat Microsoft veel te veel vraagt voor de informatie. Volgens de commissie geven concurrenten van Microsoft dergelijke informatie wel gratis vrij en Kroes liet weten dat de commissie niet van mening is dat er veel innovatie in de protocollen van Microsoft zit.

Volgens woordvoerder Jonathan Todd van de Europese Commissie is het marktaandeel van Microsoft op het gebied van small-business server software tot 75 procent gestegen gedurende de zaak met de commissie en dat bewijst volgens hem dat Microsoft teveel vraagt voor de informatie. Dat zou ook de reden zijn dat geen van Microsofts concurrenten de informatie heeft aangekocht.
Microsoft kan zich niet vinden in deze beweringen en probeerde in een 1.500 pagina’s tellende studie aan te tonen dat haar prijzen 30 procent onder de marktstandaard liggen, maar de commissie wees de resultaten van deze studie direct van de hand.

Microsoft te arrogant

Todd vind dat Microsoft een arrogante opstelling heeft gekozen in de kwestie. "In de vijftig jaar dat de Europese mededingingswet bestaat, is het de eerste keer dat we geconfronteerd worden met een bedrijf dat geen gehoor geeft aan een uitspraak. De slepende zaak is geheel te wijten aan het gedrag van het bedrijf. Je moet kijken naar hun houding in andere zaken met mededinginsautoriteiten. Dit is een bedrijf dat kennelijk niet wil voldoen aan uitspraken", aldus Todd.

Maar hoofdadvocaat Brad Smith van Microsoft liet aan journalisten weten dat dit een uniek geval is. "We werken al vijftien jaar lang op vijf continenten mee aan diverse uitspraken op dit gebied, maar dit zijn we nog nergens tegengekomen", aldus Smith. Microsoft liet verder weten dat het van mening is dat de commissie de prijzen van Microsofts intellectuele eigendommen wil reguleren, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld.

Microsoft heeft van de Europese Commissie vier weken de tijd gekregen om te reageren op de nieuwe waarschuwingen. Als het bedrijf niet met goede argumenten komt, gaat de commissie Microsoft een boete opleggen die waarschijnlijk met terugwerkende kracht vanaf 16 december 2005 opgelegd zal worden. Dat betekent dus mogelijk weer honderden miljoenen euro’s aan boete voor Microsoft.