2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het is niet ondenkbaar dat de PS3 controller in de toekomst toch voorzien wordt van rumble force feedback. Sony CEO Jack Tretton heeft in een interview laten weten dat hij openstaat om de sixaxis controller te veranderen. Daarnaast sloot Sony recentelijk een deal met Immersion, dat patenten bezit op force feedback technologie in controllers.

Momenteel is de sixaxis controller alleen voorzien van bewegingssensoren, die, zoals de naam doet vermoeden, bewegingen over zes assen kan registreren. Sony heeft altijd gezegd dat force feedback en bewegingssensoren niet naast elkaar konden bestaan en bestempelde de bewegingssensoren als de techniek van de toekomst. Nintendo bewijst met haar Wiimote echter dat beide technieken weldegelijk naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Volgens specialisten speelt er echter een hele andere reden dat Sony geen force feedback in haar sixaxis controller gebruikt en die reden heet Immersion. Immersion is een bedrijf dat de patenten op force feedback in controllers bezit. Beide bedrijven ontmoeten elkaar al eerder in de rechtbank, wat in 2004 al leidde tot een boete van 82 miljoen dollar voor Sony en deze boete werd na een hoger beroep in 2005 nog eens verhoogd naar 90,7 miljoen dollar.

Ook Microsoft kreeg het aan de stok met Immersion, maar de softwaregigant trof een schikking van 26 miljoen dollar en nam een belang van tien procent in het bedrijf. Begin deze maand kwam echter naar buiten dat Sony en Immersion hun strijd gestaakt hebben en ook een zakelijke deal zijn aangegaan. Alhoewel het even gaat duren voordat de deal resulteert in producten is het niet de verwachting dat de force feedback techniek pas in de PS4 of PSP2 toegepast gaat worden. Velen verwachten dan ook dat de PS3 controller in de toekomst toch voorzien gaat worden van force feedback.

Sony houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar. CEO Jack Tretton liet wel aan het blad GamePro weten dat hij openstaat om de sixaxis controller aan te passen. "We hadden altijd een vrij kortzichtige aanpak voor wat betreft de controllers. Als je iets anders wilde dan de normale controller moest je je heil zoeken bij externe partijen. We gaan nu echter over op een meer regionale aanpak. Je zult in de toekomst meer randapparatuur van Sony zien die voorzien in de behoefte van Amerikaanse consumenten. Ik heb niets specifieks te vertellen, maar we staan zeker open om de sixaxis controller te veranderen als dit goed is voor de Amerikaanse gamer", aldus Tretton.