2min

Tags in dit artikel

Computers die draaien op Linux zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan de apparaten die met Windows en andere commerciële besturingssystemen werken. Dat concludeert de Britse overheid op basis van een eigen onderzoek.

Het onderzoek, getiteld ‘Open Source Software Trials in Government’, werd uitgevoerd door het Department of Government Commerce. Volgens het onderzoek zijn de systeemeisen voor Linux en andere opensource software lager dan die voor Windows en daardoor verbruiken deze computers minder energie. Ook hoeven computers die werken met opensource software minder frequent vervangen of geüpgraded te worden. Waar een Windows PC al na drie tot vier jaar aan vervanging toe is, blijkt uit het onderzoek dat met een Linux PC gemakkelijk zes tot acht jaar gedaan kan worden.

Het onderzoeksrapport concludeert dat het gebruik van Linux dus een minder hoge energierekening oplevert en ook de hoeveelheid afval terugdringt.
Het rapport valt samen met een oproep van schaduwkanselier George Osbourne om meer opensource software te gebruiken binnen de overheid. Volgens Osbourne kan de Britse overheid 600 miljoen Engelse pond per jaar besparen als meer overheidsonderdelen opensource software gaan gebruiken.

Goed nieuws voor de opensource gemeenschap dus en minder goed nieuws voor Microsoft. De softwaregigant ligt momenteel onder vuur van milieugroeperingen als Greenpeace, omdat haar nieuwe besturingssysteem Vista zware hardware zou vereisen en dus zou zorgen voor meer weggegooide oude computerhardware en meer energieverbruik. Greenpeace beschuldigt Microsoft ervan dat het door het uitbrengen van Vista de helft van alle computers binnen korte tijd ongeschikt maakt en doordat de computerindustrie geen goed recyclingsprogramma heeft opgezet, betekent dat een enorme toename in zogenaamde e-waste.