2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De meeste mensen zullen inmiddels op de hoogte zijn van het drama dat zich afgespeeld heeft op de Virginia University, waarbij een student meer dan 30 mensen om het leven bracht. Het drama heeft veel vragen opgeroepen en veel mensen hebben een mening over de oorzaak van het geweld. Zo ook televisiepsycholoog Dr. Phil, die het geweld wijt aan gewelddadige computerspelletjes.

Meer mensen deden een uitspraak over de gebeurtenissen, waaronder Jack Thompson een bekend tegenstanders van gewelddadige spelletjes. Deze wees, voordat de feiten bekend waren, al naar de computerspelletjes. Maar niet alleen hij is van mening dat het aan computerspelletjes lag, ook Dr. Phil is het hiermee eens, maar net als Thompson kwam hij met zijn mening voordat de feiten bekend waren.

"Maar waarom?", vroeg talkshowhost Larry King aan Dr. Phil in een interview. "Oké, je wil iemand vermoorden, je bent gek, je vriendin heeft je als een baksteen laten vallen, waarom ga je onschuldige mensen doden? Dr. McGraw, zijn deze mensen behandelbaar?"

"Nou, elke situatie is anders", antwoordde Dr. Phil. "De vraag is of we deze mensen opmerken. Het probleem is dat we ze programmeren als een maatschappij. Gezond verstand zegt me dat als deze kinderen videogames spelen en daarin flink aan het moorden slaan, terwijl dat ook nog eens wordt verheerlijkt, dat een flink onderdeel wordt van onze maatschappij. Als je dat gegeven neemt en het mixt met een psychopaat of iemand met een mentale ziekte en er een dosis woede aan toevoegt, dan is het waarschijnlijk dat zoiets gebeurd. We zullen dit soort zaken moeten aanpakken en moeten gaan inzien dat de massamoordenaars van morgen de kinderen van vandaag zijn, geprogrammeerd met een enorme overdosis aan geweld."

De discussie over videospelletjes is dus weer aan het oplaaien en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen.