2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel is met haar Centrino al een aantal jaar de baas op de markt voor laptopplatformen en dat wil het bedrijf blijven, daarom introduceerde het recentelijk een update op dat platform. Als het aan AMD ligt komt daar echter verandering in, want Intels concurrent introduceert het Puma platform voor laptops.

Hart van het Puma platform wordt de nieuwe energie-efficiënte laptopprocessor die AMD momenteel ontwikkelt onder de codenaam Griffin. AMD heeft momenteel al laptopchips op de markt, maar dat zijn eigenlijk gemodificeerde versies van desktopprocessors. Griffin zal specifiek voor laptops ontworpen worden en eind dit jaar op de markt verschijnen. Door zich met Griffin alleen te richten op laptops hoeft AMD zich niet druk te maken om functies die in desktop pc’s nodig zijn.

Griffin krijgt verder de mogelijkheid om langzamer te draaien als volledige prestatie van de processor niet verlangd wordt. Die vertraging bedraagt maximaal 1/8 van de coresnelheid, wat betekent dat een 2,4 GHz processors minimaal op 300MHz zou kunnen draaien. Daarnaast kan de processor ook HyperTransport 3 links uitschakelen, deze links verbinden verschillende processors met elkaar. Overigens kunnen de chips niet zoveel geheugen aan als serverchips, maar volgens AMD wel genoeg voor laptops. Verder heeft de chip een 1MB L2 cache en wordt hij geproduceerd op een 65nm proces.

Het Puma platform krijgt naast de Griffin processor ook een chipset met geïntegreerde grafische chip. De meeste laptops die rond het Puma platform gebouwd worden zullen geen aparte grafische kaart krijgen, ook wel discrete graphics genoemd. Het platform zal die mogelijkheid echter wel bieden. Extraatje op dat gebied is de PowerXpress optie. Deze functie kan de discrete graphics uitschakelen als de computer op de batterij functioneert. Er wordt dan alleen gebruikgemaakt van de geïntegreerde grafische chip.

AMD is momenteel ook al druk bezig met de opvolger van Griffin, genaamd Fusion. Zoals de naam al doet vermoeden combineert deze chip twee zaken. Dat is ook zo, de core kan bij deze chip zowel het rekengedeelte als het grafische gedeelte voor zijn rekening nemen. Dat AMD net als Intel ook een eigen mobiel platform wil is niet vreemd, maar AMD zal wel wat uitspraken rond mobiele platforms moeten terugnemen. AMD heeft namelijk altijd behoorlijk veel kritiek op Intels Centrino geleverd, volgens AMD zou het platform consumenten fabrikanten dwingen om alleen Intel hardware te gebruiken in laptops.