2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsofts is druk bezig met het sluiten van diverse overeenkomsten met Linuxdistributeurs, maar krijgt niet iedereeen over de brug. Microsoft sloot reeds deals met Novell, Linspire en Xandros, maar hoeft geen medewerking te verwachten van Ubuntu, Red Hat en nu ook Mandriva.

Vorige week liet Ubuntu oprichter Mark Shuttleworth op zijn weblog weten niet te willen onderhandelen met Microsoft. Marktleider Red Hat heeft ook al aangegeven geen heil te zien in een samenwerking met de softwaregigant. Laatste die zich bij dat tegenfront schaart is het Franse Mandriva. Op zijn weblog laat CEO Francois Bancilhon dat zijn bedrijf het niet nodig vind om bescherming te krijgen van Microsoft bij het uitvoeren van het werk.

Sinds de deals die Microsoft sloot met Novell en SUSE Linux doen er geruchten de ronde dat bedrijven als Mandriva en Ubuntu ook gaan samenwerken met Microsoft. Shuttleworth hielp die geruchten vorige week dus al de wereld uit, voor wat betreft Ubuntu, Bancilhon volgt hem daarin. "Voor wat betreft intellectuele eigendommen, zijn we geen voorstanders van softwarepatenten en het huidige patentensysteem. Volgens ons werkt het systeem de productiviteit van de gehele markt tegen. We zijn daarnaast van mening dat er momenteel geen harde bewijzen zijn dat Linux en opensource applicaties patenten breken. Zoals gebruikelijk in een democratie zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, dus we kunnen in goed vertrouwen door blijven werken", aldus Bancilhon.

Opensource advocaat en tevens oprichter van het Open Source Initiative Bruce Perens vind dat Mandriva de juiste keuze maakt. "Microsoft heeft deals gesloten met kleine partijen en bedrijven die het financieel moeilijk hebben. Het is voor Microsoft tot nog toe makkelijk geweest, omdat ze deze partijen makkelijker konden overtuigen", aldus Perens.

Analist Jonathan Eunice van Illuminata is het daarmee eens. "Ik denk dat Microsoft met tweederangs spelers in zee is gegaan, omdat ze makkelijker om te praten zijn. Grotere partijen als Ubuntu en Mandriva staan sterker in de gesprekken. Door niet in zee te gaan met Microsoft, spreken ze een bepaalde groep Linuxgebruikers aan die vinden dat een samenwerking met Microsoft een pact met de duivel is", aldus Eunice.