1 min

Tags in dit artikel

,

Sony heeft een prototype van een milieuvriendelijke batterij ontwikkeld die op suiker werkt. Deze kan genoeg elektriciteit opwekken om een muziekspeler en een stel speakers van stroom te voorzien.

De behuizing van de biobatterij is gemaakt van een op groenten gebaseerd plastic. Elke zijde van de batterij heeft een lengte van 3,9 centimeter en de batterij werkt door een oplossing van suiker erin te doen, waarna enzymen dit afbreken om vervolgens stroom te genereren.

Geteste batterijen leverden 50 milliwatt, momenteel het hoogste niveau voor passieve biobatterijen volgens Sony. "Suiker is een natuurlijke energiebron geproduceerd door planten via fotosynthese," aldus Sony in een verklaring. "Het is daarom hernieuwbaar en kan overal ter aarde gevonden worden. Dit onderstreept het potentieel voor suikergebaseerde batterijen als een ecologisch vriendelijke apparaat van de toekomst."

Sony heeft te maken met het probleem dat de enzymen en het geleidende materiaal niet meer werken nadat deze suiker hebben afgebroken, terwijl de activiteit bij de anode behouden blijft. Om dit probleem op te lossen heeft Sony een structuur ontwikkeld die zuurstof levert aan de elektrode terwijl de waterinhoud behouden blijft.

Terwijl het systeem doorontwikkeld wordt, vertelt Sony dat het zal werken aan de verbetering van deze technologie om de stroomproductie te stimuleren en de duurzaamheid te verbeteren. Sony wil het project ook commercieel realiseren in de toekomst, maar een tijdsvoorspelling heeft het bedrijf niet gedaan.