2min

Tags in dit artikel

, , ,

Firefox is lang niet zo veilig als mensen suggereren, aldus IT-bedrijf CA. Deze zegt dat Firefox even onveilig is als Internet Explorer.

Niet alleen Firefox krijgt er van langs in het rapport, ook andere browsers zijn de klos. Zo zou ook Opera onveilig zijn. Het rapport betreft internetbedreigingen in het algemeen. Apple’s besturingssysteem, Mac OS werd eveneens bekritiseerd.

"Veel mensen geloven dat Firefox veiliger is dan Internet Explorer, maar beide browsers kennen evenveel kwetsbaarheden", aldus het rapport. In de eerste helft van dit jaar werden er voor Internet Explorer 52 lekken ontdekt, voor Firefox waren dit er 53.
Opera en Safari zijn duidelijk minder gebruikt, hier werden dan ook een stuk minder lekken voor gevonden. Voor deze programma’s werden wel twee keer zoveel lekken gevonden als vorig jaar.

CA vindt het onzin dat Mac OS veiliger zou zijn: "Dat vertrouwen kon wel eens verkruimelen als we beter naar de cijfers kijken. Er worden in Mac OS X meer kwetsbaarheden gerapporteerd dan in de Microsoft platformen." Windows Vista kende tot nu toe 20 lekken, Windows XP 29 en Mac OS X 51. Bij Mac OS waren 38 lekken kritiek, bij Windows XP waren dit er ‘slechts’ 19.

CA waarschuwt tevens voor Trojaanse paarden, deze zullen dit jaar waarschijnlijk weer terugkeren. Phishing wordt ook populairder. Dit keer gaat het niet om bankgegevens maar om online gamegegevens. Deze zijn net zo lucratief voor de oplichter, hier valt namelijk ook geld aan te verdienen door de verkoop van artikelen en dergelijke.