1 min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft past bestanden aan van haar besturingssysteem zonder dat gebruikers hiervan weten. Automatisch updaten aan of uitzetten heeft hier geen effect op.

Bedrijven vinden dit nieuws niet zo geweldig, zij willen de stabiliteit van het systeem op de eerste plaats. Updates worden dus eerst gecontroleerd en uitvoerig getest voordat er tot installatie wordt overgegaan. Microsoft past nu zomaar het besturingssysteem aan, wat ongemerkt veranderingen in de configuratie tot gevolg kan hebben.

Tot nu toe zijn er zowel in Windows XP als Windows Vista negen bestanden aangepast. Ze hadden allemaal betrekking op Windows Update.

In Windows Vista:

  1. wuapi.dll
  2. wuapp.exe
  3. wuauclt.exe
  4. wuaueng.dll
  5. wucltux.dll
  6. wudriver.dll
  7. wups.dll
  8. wups2.dll
  9. wuwebv.dll

In Windows XP:

  1. cdm.dll
  2. wuapi.dll
  3. wuauclt.exe
  4. wuaucpl.cpl
  5. wuaueng.dll
  6. wucltui.dll
  7. wups.dll
  8. wups2.dll
  9. wuweb.dll

Microsoft’s updateservice genaamd Windows Update kan online bekijken wat de status is van de programmatuur en update deze zonodig zonder interactie van de gebruiker. Dit is tegenstrijdig met de optie die men kan uitzetten in het configuratiescherm voor automatisch updaten.

Microsoft mag dit doen zonder dat ze op de vingers getikt wordt door de rechter, aangezien de software in handen van Microsoft blijft. Een gebruiker koopt slechte een gebruiksrecht in de vorm van een licentie, maar wordt geen eigenaar van de aangeschafte software.