2min

Tags in dit artikel

, ,

Al jarenlang wordt er gespeculeerd over de Google Phone. De New York Times zegt nu dat er geen Google Phone komt, in plaats daarvan gaat Google een besturingssysteem voor mobiele telefoons maken.

Volgens deskundigen zal het besturingssysteem gebaseerd zijn op Linux en zal het geheel gratis beschikbaar zijn om de concurrentie aan te gaan met andere aanbieders, in het speciaal Windows Mobile. Het besturingssysteem zou gratis kunnen worden gehouden door middel van advertenties.

Op het Google Phone-OS zouden krachtige, goede applicaties draaien zodat Google haar online services ook mobiel uit kan breiden. Het ‘gratis-bellen-model’ zou worden geïmplementeerd en het besturingssysteem zou volledig open source zijn.

Het mobiele project van Google is waarschijnlijk gebouwd met behulp van het bedrijf Android, een klein softwarebedrijf dat Google in 2005 heeft overgenomen. De medeoprichter van dit bedrijf werkt op dit moment met een team in Boston aan het ‘mobiele project’. Ook in het hoofdkantoor wordt eraan gewerkt.

Sommige analysten zijn echter van mening dat Google’s online succes geen garantie biedt voor een mobiel succes: ‘Het is een compleet verschillende wereld’. Concurrent Microsoft wilde alleen als volgt reageren: ‘De markt is gigantisch, en onze partners zijn erg gemotiveerd om Windows Mobile-telefoons te verkopen’. Andere bedrijven zeggen dat Google’s mobiele OS vooral aantrekkelijk zal zijn voor kleine bedrijven.

De vermoedens voor een besturingssysteem van Google worden verder gevoed door het gegeven dat Google netwerken probeert los te maken van de telefoonbedrijven. Het bedrijf trok onlangs aan de bel bij de FCC, Federal Communications Commission, om hiervoor regels op te stellen zodat in bepaalde gebieden elke aanbieder toegang kan krijgen tot het netwerk.

De aankondiging, waarin alle plannen bekend worden gemaakt van het Google Phone-OS, zal later dit jaar volgen. De telefoons volgen dan waarschijnlijk volgend jaar.