1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Wikipedia lijkt voorlopig over haar hoogtepunt heen. Steeds minder mensen corrigeren en verwijderen berichten, waardoor de accuraatheid van de website sterk afneemt. Ook het aantal toegevoegde artikelen lijkt te dalen, maar dat is moeilijk te controleren, aangezien Wikipedia’s statistieken sinds een jaar niet meer zijn geüpdated.

Het aantal nieuwe moderators is sinds het begin van dit jaar gedaald met 25 procent. Het aantal gecontroleerde en gewijzigde berichten daalde met 17 procent en het aantal verwijderde berichten nam met 25 procent af. De afbeeldingen op Wikipedia ontsnapten aan de trend: van alle afbeeldingen werd maar liefst 80 procent gewijzigd.

Ook achter de schermen van Wikipedia rommelt het. Daar staan twee verschillende groepen moderators loodrecht tegenover elkaar. Zo heb je aan de ene kant de ‘deletionists’, die hoge eisen stellen aan de informatie en snel naar de delete-knop grijpen. Daartegenover staan de ‘inclusionists’, die menen dat een artikel pas accuraat is na verschillende wijzigingen en dus ook minder snel berichten verwijderen.