4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vandaag om 18:00 lanceert Apple de zesde versie van hun besturingssysteem Mac OS X 10.5 "Leopard". Het ontwikkelen heeft een klein jaartje langer geduurd dan de oorspronkelijke release-datum (eind 2006, begin 2007), omdat Apple de ontwikkeling van de iPhone voorrang wilde verlenen.

Deze editie is om meer redenen bijzonder te noemen. Er is namelijk maar een DVD, die zowel de geschikt is voor de PowerPC als voor de Intel Mac. Leopard is al te installeren op een PowerPC G4 systeem (vanaf 867 Mhz). Daarnaast onderging Leopard volgens Apple meer dan 300 veranderingen ten opzichte van zijn voorganger Tiger. De Apple-website heeft van die 300+ wijzigingen een aantal op een rijtje gezet, die je in Leopard kunt terugvinden:

  • Bureaublad: een nieuwe semi-transparante menubalk en weerspiegelend Dock heeft het bureaublad een nieuw uiterlijk gekregen. Om de menubalk zo overzichtelijk mogelijk te houden is een nieuw Dock-item toegevoegd: Stacks. Hierin kunnen op verschillende manieren verzamelde bestanden snel benaderd worden.
  • Finder: een vernieuwde zoekfunctie met CoverFlow naar het voorbeeld van het succesvolle iTunes. Een bestand is niet slecht als icoon weergegeven, maar ook de eerste pagina van ieder bestand wordt weergegeven. De navigatiekolom geeft informatie weer in categorieën, wat het makkelijker moet maken om bestanden te zoeken en te vinden.
    Met Spotlight kun je booleaanse zoekopdrachten geven, waarbij het ook mogelijk is om bestanden op te zoeken op externe locaties met een .Mac-account.
  • Snelle Weergave: voordat een bestand geopend wordt, kan eerst een preview gezien worden.
  • Time Machine: Apple introduceert deze feature als “een baanbrekende automatische back-upvoorziening die volledig in Mac OS X is geïntegreerd”. Het houdt in dat Leopard op de achtergrond automatisch backups kan maken van bijvoorbeeld afbeeldingen en documenten, maar ook van het heel systeem. Deze backups zijn in enkele muisklikken weer terug te halen.
  • Mail: Apple wil mail meer persoonlijk maken. Door verschillende sjablonen ter beschikking te stellen, kun je mail aanpassen naar je eigen wensen en verlangens. Daarnaast is er een functie toegevoegd om persoonlijke memo’s gemakkelijk toegankelijk te maken via je eigen account. Ook het beheren van taken is vereenvoudigd door een stuk tekst te selecteren en met een muisklik toe te voegen aan de takenlijst.
    Daarnaast is de rss-functionaliteit verbeterd, waarbij Mail en Safari beter samen werken bij het weergeven van rss-feeds.
  • iChat: het multifunctionele programma voor text-, voic- en videochat heeft ook een aantal veranderingen ondergaan. De geluidskwaliteit van iChat is verbeterd. Ook is het mogelijk om met PhotoBooth effecten je videochat aan te passen. Naast het delen en uitwisselen van bestanden is het ook mogelijk om diapresentaties te verzorgen via iChat en videochats op te nemen.
  • Spaces: wanneer je met verschillende projecten tegelijkertijd bezig bent, raak je snel het overzicht kwijt over het aantal geopende programma’s. Spaces is hierbij de oplossing. Via een Spaces-symbool in het Dock kun je instellen hoeveel werkomgevingen je wilt instellen, waartussen met een muisklik is te navigeren.
  • Safari: De nieuwste versie van Safari (versie 3) wordt door Apple aangekondigd als de snelste browser van dit moment. Tabbed browsing en PDF-weergave in Safari zijn een paar verbeterde functies. De veiligheid moet gegarandeerd worden met een 128-bits versleuteling bij het bezoeken van beveiligde sites en het gegeven dat gebruikersnamen en wachtwoorden niet in het cache worden opgeslagen. In Safari is het ook mogelijk om van een website een Dasboard-widget te maken.
  • Ouderlijk toezicht: in Leopard is een functie ingebouwd, wat ouders in staat stelt om te controleren hoe vaak hun kind de Mac gebruikt, maar ook tijdslimieten instellen voor het gebruik van de Apple. Voor internet en mail bestaan er filters, die bepaalde content kunnen blokkeren. Uiteindelijk zijn alle activiteiten van een kind voor de ouders terug te vinden in logbestanden.
  • Boot Camp: Een van de meest interessante opties bij een Intel Mac is Boot Camp. Hiermee maak je het mogelijk om MS Windows te installeren naast Mac OS X. Geschikte drivers voor Windows zijn beschikbaar op de Leopard DVD, waardoor de installatie van de hardware geen problemen mag opleveren. Uiteindelijk mag je zelf beslissen welk besturingssysteem je prefereert.

Meer informatie over nieuwe en verbeterde features van Mac OS X Leopard kan gevonden worden op ons Mac OS X Forum: Mac OS X 10.5 ‘Leopard’

Mac OS X Leopard draait op de volgende systemen:

  • Een Mac-computer met een Intel-, PowerPC G5- of PowerPC G4-processor (minimaal 867 Mhz)
  • 512 MB geheugen
  • Dvd-speler voor installatie
  • 9 GB vrije schijfruimte

Mac OS X Leopard is alleen te verkrijgen bij de Online Apple Store of bij een officiële Apple reseller.
De prijs van Mac OS X is bepaald op 129 euro. Daarnaast is het ook mogelijk een ‘Family Pack’ te kopen; voor de prijs van 199 euro worden er 5 licenties meegeleverd.
Voor mensen, die tussen 1 oktober en 26 oktober een Apple computer hebben gekocht, waarop geen Leopard is geïnstalleerd, is het mogelijk om tot 29 december 2007 een upgrade naar Leopard te verkrijgen voor 8,95 euro.