1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Commisie gaat wederom onderzoek doen naar vermeend misbruik van de monopolie positie van Microsoft. Het gaat om twee nieuwe onderzoeken.

Het eerste zal onderzoeken of Microsoft oneerlijk zijn Internet Explorer-browser zondanig binnen Windows heeft geïntegreerd, en het tweede onderzoek zal gericht zijn op de compatibiliteit tussen de producten van Microsoft en haar rivalen. Microsoft heeft te kennen gegeven dat het haar volledige medewerking zal geven aan het onderzoek.

"Het begin van dit onderzoek wil echter niet suggereren dat de commissie bewijs heeft van een schending," aldus de commissie in een verklaring, "Het laat alleen zien dat de comimssie verder onderzoek gaat doen binnen de gestelde prioriteiten."

Dit onderzoek komt na klachten van het Noorse bedrijf achter de browser Opera, de ander door een comité van Europese software-ontwikkelaars. Dit onderzoek is de zoveelste in een jarenlange strijd tussen de Europese Commissie en het bedrijf uit Redmond waarvan werd gedacht dat het eindelijk z’n einde had gekregen eind vorig jaar.

In oktober van vorig jaar had Microsoft besloten om te gehoorzamen aan een uitspraak van de commissie uit 2004 dat Microsoft concurrentie-wetgeving had geschonden. Microsoft verloor het hoger beroep tegen deze uitspraak welke onder andere een boete van 500 miljoen euro inhield.

Microsoft probeerde een hoger aandeel te krijgen op de webserver-markt door rivalen geen toegang te verlenen tot informatie welke andere systemen compatible zouden kunnen maken met Windows.