4min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft vandaag tijdens een speciaal ingelaste telefonische persconferentie bekendgemaakt dat het een strategische verandering in haar bedrijfsvoering gaat doorvoeren om de compatibiliteit met haar producten te vergroten.

Volgens Microsoft heeft het de afgelopen 33 jaar al veel informatie gedeeld met partners en geholpen om de industrie op te bouwen, maar de aankondiging van vandaag gaat een stap verder. Het bedrijf wil met de strategische stap de compatibiliteit met haar producten vergroten, maar er ook voor zorgen dat externe ontwikkelaars makkelijker plug-ins of aanvullingen op Microsoft software kunnen ontwikkelen door meer informatie rond de producten gratis en zonder voorwaarden te delen met de gemeenschap.

Het plan van Microsoft om dit alles te bereiken is opgedeeld in vier principes, te weten:

  • Het garanderen van open verbindingen met Microsoft producten.
  • Het verbeteren van uitwisseling van data.
  • De ondersteuning van standaarden in de industrie verbeteren.
  • Een goede samenwerking tussen klanten en de industrie, inclusief opensource gemeenschappen.

De principes zullen gaan gelden voor een groot aantal producten van Microsoft, te weten Windows Vista (inclusief het .NET Framework), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007, Office SharePoint Server 2007 en alle nieuwe versies van deze producten.

"De principes die Microsoft vandaag heeft aangekondigd zijn een grote stap in de pogingen van Microsoft om uitwisseling en compatibiliteit te verbeteren. Microsoft heeft op dit gebied de laatste jaren al veel bereikt, maar de aankondiging van vandaag tilt de toewijding van Microsoft aan dit onderwerp naar een hoger niveau", aldus Manfred Wrangler, vice president van Corporate Research and Technology, Software and Engineering van Siemens.

Het garanderen van open verbindingen met Microsoft producten

Als eerste zal Microsoft per direct haar 30.000 pagina’s tellende documentatie over Windows client en Windows server protocollen gratis ter beschikking stellen op haar MSDN website. Tot voorkort was deze informatie alleen onder licentie verkrijgbaar. In de komende maanden zal Microsoft nog meer informatie over haar protocollen gratis en vrij ter beschikking stellen, bijvoorbeeld van Microsoft Office 2007.

De protocollen zelf zal Microsoft wel onder licenties verstrekken, maar de prijzen daarvan zullen significant lager zijn en de licentie-overeenkomsten zullen onder redelijke voorwaarden worden gesloten.

Verder heeft Microsoft laten weten dat het een convenant heeft gesloten waarin het belooft geen opensource-ontwikkelaars te zullen aanklagen voor de ontwikkeling van niet-commerciële software op basis van de protocollen. Deze ontwikkelaars kunnen gratis gebruikmaken van de documentatie. Voor wat betreft bedrijven die commerciële software ontwikkelen, die kunnen een licentie kopen van Microsoft.

Documenteren hoe Microsoft de industriële standaarden gaan ondersteunen

Om de transparantie te verhogen en compatibiliteit te verbeteren gaat Microsoft duidelijker maken hoe het standaarden ondersteunt. Ook hiervoor zal het bedrijf documentatie ter beschikking stellen, eveneens zonder licentie en geheel gratis. Ontwikkelaars kunnen met deze informatie beter begrijpen hoe een standaard geïmplementeerd is in Microsoft producten en de compatibiliteit voor gebruikers verbeteren.

Verder zal Microsoft ook de ondersteuning van documentformaten in Office 2007 verbeteren. "In Office ondersteunen we al lang verschillende documentstandaarden, maar nu gaan we een stap verder. We gaan APIs uitbrengen, waardoor ontwikkelaars plug-ins kunnen schrijven zodat Office applicaties meer bestandsformaten kunnen openen, maar ook dat gebruikers kunnen instellen onder welk bestandsformaat ze hun documenten standaard willen opslaan", aldus Steve Ballmer tijdens de persconferentie.

Meer interactie met de open-source gemeenschap, klanten en ontwikkelaars

Microsoft lanceert verder per direct het ‘Open Source Interoperability Initiative’. Dit initiatief is er op gericht op de samenwerking tussen commerciële en open-source technologieën en producten van Microsoft de verbeteren. Microsoft zal als onderdeel van dit initiatief informatie verstrekken, faciliteiten ter beschikking stellen, evenementen organiseren en andere mogelijkheden tot samenwerking stimuleren.

Verder zal het bedrijf een Interoperability Forum op het internet starten, waar consumenten en ontwikkelaars de dialoog met elkaar kunnen aangaan en zo samen problemen rond compatibiliteit en uitwisseling oplossen. In aanvulling daarop komt er ook een ‘Document Interoperability Initiative’ dat de uitwisseling van data tussen veelgebruikte bestandsformaten moet verbeteren.

Volledige medewerking met eisen van de Europese Unie

Met de stappen hoopt Microsoft tegemoet te komen aan de eisen van de Europese Unie en een einde te maken aan de slepende rechtszaak tussen beide partijen.
Om zich ervan te verzekeren dat het de juiste stappen neemt laat Microsoft zich in de strategieveranderingen adviseren door het Interoperability Executive Customer (IEC) Council, een adviesorgaan dat in 2006 is opgericht en bestaat uit topmensen van meer dan 40 bedrijven en overheidsorganen over de hele wereld. Een volledige lijst van acties die Microsoft gaat ondernemen is hier te vinden.

"Bedrijven, en met name Microsoft, moet ervoor zorgen dat ze software en diensten afleveren die flexibel genoeg zijn, zodat ontwikkelaars eenvoudig andere applicaties kunnen integreren of geheel nieuwe oplossingen kunnen bedenken. Door de openheid van onze producten te vergroten bieden we ontwikkelaars de kans om innovatieve oplossingen te bedenken die meerwaarde hebben voor klanten", aldus Ray Ozzie van Microsoft.