2min

Tags in dit artikel

, ,

Nog meer nieuws uit browserland. Apple heeft vandaag haar Safari-browser van een update voorzien. Safari 3.1, zoals de update voluit heet, biedt verbeteringen in de laadsnelheid van pagina’s, JavaScript-verwerking en is de eerste browser die specifieke functies van HTML 5 ondersteunt.

Apple noemt Safari 3.1 de snelste browser ter wereld en zet deze woorden kracht bij door een vergelijking te maken met de populaire Firefox-browser en versie 7 van Microsoft’s Internet Explorer. Safari 3.1 zou pagina’s maar liefst 1,7 keer sneller laden dan Firefox 2 en zelfs 1,9 keer sneller dan IE 7.
Daarnaast is de JavaScript-verwerking onder handen genomen wat volgens Apple geresulteerd heeft in een tot 6 maal snellere verwerking van JavaScript dan andere browsers.

Opvallend is wel dat we Firefox 3 niet in het rijtje met vergelijkbare browsers tegenkomen. Weliswaar is deze nog bèta, maar presteert nu al veel beter dan Firefox 2, wat de claim dat Safari de ‘snelste browser ter wereld’ zou zijn een beetje dubieus maakt.
Wel biedt Safari 3.1 als eerste browser op de markt uitgebreide ondersteuning voor interactieve Web 2.0-functies voor onder andere audio- en video-functionaliteiten. Tevens is er ondersteuning voor CSS-animaties en CSS-lettertypen, waarmee website-makers de beschikking hebben over een onbeperkt aantal lettertypen om de meest mooie websites te kunnen ontwerpen.

Volgens Philip Schiller, Apple’s Senior Vice President of Worlwide Product Marketing, is Safari 3.1 voor zowel Mac als Windows ontzettend snel, eenvoudig te gebruiken en biedt het de gebruiker een elegante gebruikersinterface.

Safari 3.1 is beschikbaar voor zowel Mac OS X als Windows en is te vinden in onze download-sectie. Tevens is hier een changelog te bekijken voor mensen die willen weten wat er precies allemaal veranderd is.