7min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Mac OS X-besturingssysteem van Apple vierde afgelopen vrijdag haar zevende verjaardag. De eerste versie, Mac OS X 10.0, zag op 21 maart 2001 het levenslicht. De inmiddels laatste versie is Mac OS X 10.5, beter bekend onder de naam Leopard.

[b]Historie[/b]

Mac OS X ontstond doordat Apple een opvolger zocht voor het verouderde Mac OS dat sinds 1984 al onder ontwikkeling was. Alle pogingen ten spijt lukte het Apple niet om een geschikte opvolger te vinden. De opvolger zou uiteindelijk gebaseerd worden op NeXT’s besturingssysteem – toen beter bekend als OPENSTEP – en zodoende kocht Apple in 1997 NeXT, het bedrijf wat – na Job’s vertrek bij Apple in 1984 – in 1985 door voormalig Apple-oprichter Steve Jobs opgericht was. Zo kwam Jobs terug bij Apple en kon de ontwikkeling van Mac OS X beginnen.

De basis voor het besturingssysteem kwam bij de Mach kernel, onderdeel van de Berkeley Software Distribution – kortweg BSD – te liggen. BSD en NeXTSTEP vormden samen de kern van het besturingssysteem. De eerste echte versie van het besturingssysteem volgde twee jaar later in 1999 en kreeg de naam Mac OS X Server 1.0. De eerste desktop-versie volgde in maart 2001 en kreeg de naam Mac OS X 10.0.
Sinds 2001 kent het populaire besturingssysteem 6 officiële versies, waarvan 10.5, gelanceerd op 26 oktober 2007, de laatste is. Kenmerkend voor het Mac OS X-besturingssysteem zijn de katachtige codenamen. Mac OS X 10.0 heette bijvoorbeeld Cheetah en 10.5 is beter bekend onder de naam Leopard.

[b]Evolutie van Mac OS X[/b]

Met elke nieuwe versie van Mac OS X evolueerde het besturingssysteem in technisch en functioneel opzicht. Doel van Apple was een besturingssysteem maken waarbij de focus hoofdzakelijk op digital lifestyle zou komen te liggen. Door deze visie ontstond later ook de iPod, een van de grootste successen uit de geschiedenis van Apple.

Het systeem is opgebouwd uit een kernel (Darwin) en de GUI, beter bekend onder de naam Aqua. In de kernel vinden we bijvoorbeeld Core Audio, Core Video, Core Image en Core Animation. In Aqua echter vinden we bijvoorbeeld de Finder, de verschillende frameworks en het desktop, opgebouwd uit de menubalk en het dock. Ook Dashboard is onderdeel van Aqua.

Wat opvalt aan Mac OS X, is dat één enkele versie alle gangbare talen bevat. Hierdoor nam Apple de ergernis om voor elke nieuwe taal een aparte versie aan te moeten schaffen compleet weg.
Daarnaast valt ook de lage aanschafprijs op. Sinds de introductie van Mac OS X is de vaste prijs 129 euro voor een enkele licentie. Voor gezinslicentie (5 licenties) betaal je 199 euro.

[b]Overzicht van alle versies en hun releasedatum[/b]
[th]Versie[/th]
[th]Codenaam[/th]
[th width]Releasedatum[/th]

[tr class=odd]

10.0 Cheetah 24 maart 2001
10.1 Puma 25 september 2001 10.2 Jaguar 23 augustus 2002
10.3 Panther 24 oktober 2003
10.4 Tiger 29 april 2005
10.5 Leopard 26 oktober 2007
[b]Mac OS X 10.0 "Cheetah" & 10.1 "Puma"[/b]


De eerste versie van Mac OS X was nog traag, zat vol met bugs en bood betrekkelijk weinig functionaliteit. In september 2001 lanceerde Apple vervolgens een nieuwe versie waarin de performance sterk verbeterd was en missende functionaliteit zoals bijvoorbeeld een DVD-speler werd toegevoegd. Waar een upgrade normaal 129 dollar kostte was de upgrade van 10.0 naar 10.1 gratis. In januari 2002 kondigde Apple vervolgens aan dat Mac OS X vanaf begin februari met alle nieuwe Macs meegeleverd zou worden.

[b]Mac OS X 10.2 "Jaguar"[/b]

In augustus 2002 volgde de derde versie, Mac OS X 10.2 "Jaguar" genaamd. Hierin waren veel verbeteringen op het gebied van performance te vinden. Ook kreeg 10.2 een mooiere interface mee en bood het besturingssysteem volgens Apple meer dan 150 verbeteringen. Een van deze verbeteringen was Quartz Extreme, wat ervoor diende om grafische pracht en praal zo optimaal mogelijk weer te kunnen geven. Daarnaast was 10.2 de eerste versie waarin de Happy Mac van het bootscreen verdween. Hiervoor in de plaats kwam het grijze Apple-logo zoals we dat nu nog steeds kennen.

[b]Mac OS X 10.3 "Panther"[/b]

Hoewel het besturingssysteem met 10.2 vorm begon te krijgen volgde het jaar daarop, op 24 oktober 2003, de vierde versie al die beter bekend is onder de naam 10.3 "Panther".
Kenmerkend aan 10.3 waren de enorme verbeteringen die in de interface doorgevoerd waren. Nieuw waren de brushed-metal-interface, een vernieuwde Finder, snelle gebruikersoverschakeling, FileVault en Safari, de eerste versie van de browser zoals we deze vandaag de dag kennen. Ook verbeterde compatibiliteit met Microsoft Windows maakte deel uit van Mac OS X 10.3.

Panther introduceerde ook een geheel nieuwe manier van window-management, Exposé genaamd. Met Exposé kunnen vensters gerangschikt worden in twee verschillende categorieën. Ten eerste kunnen vensters onafhankelijk van elkaar worden gerangschikt. Ten tweede kunnen vensters behorende bij een applicatie worden gerangschikt. Ten slotte is er nog het onzichtbaar maken van vensters waardoor het bureaublad weergegeven wordt.

[b]Mac OS X 10.4 "Tiger"[/b]

Ruim twee jaar later, op 29 april 2005, volgde de vierde versie van Mac OS X, waarin volgens Apple meer dan 200 nieuwe functies zaten. Tiger introduceerde bijvoorbeeld Spotlight, Dashboard en Slimme mappen. Ook internet- en mediafunctionaliteit zoals Safari 2 en QuickTime 7 werden in Tiger geïntroduceerd.

Naast direct zichtbare functies introduceerde Apple in Tiger ook Core Image en Core Video, beide onderdeel van de kernel. Core Image is een grafisch framework voor Mac OS X waarmee speciale effecten gerenderd kunnen worden. Core Video echter is het video processing model waarmee video’s van onder andere QuickTime weergegeven worden.

Tiger is nog in een ander opzicht bijzonder. Het is namelijk de eerste versie waarmee ondersteuning voor het Intel-platform mogelijk werd. In 2005 had Apple tijdens de Worldwide Developers Conference in juni aangegeven dat het de overstap van PowerPC- naar Intel-processors zou gaan maken. Hiervoor moest echter ook Mac OS X op de schop en als gevolg daarvan introduceerde Apple in minder dan 1 jaar tijd een versie van Tiger die volledige ondersteuning voor de Intel-architectuur bood.
De functionaliteit was identiek aan die van de PowerPC-versie, met als enige nadeel dat ondersteuning voor Classic – omgeving voor programma’s van het Mac OS – niet mogelijk bleek te zijn. Deze programma’s waren namelijk geschreven voor PowerPC-processoren en niet voor Intel processoren.

[b]Mac OS X 10.5 "Leopard"[/b]

De inmiddels laatste versie van Mac OS X is 10.5 "Leopard", die op 26 oktober 2007 gelanceerd werd. Apple noemt Leopard de "grootste update van Mac OS X", wat gezien het aantal nieuwe functies een terechte uitspraak lijkt te zijn. In Leopard heeft Apple op meer dan 300 punten verbeteringen c.q. wijzigingen doorgevoerd.
Leopard biedt ondersteuning voor zowel PowerPC- als Intel-processors en daarvoor is slechts één DVD benodigd. Ook is Leopard de eerste met volledige ondersteuning voor 64-bit processors van Intel.

Leopard introduceert veel nieuwe en bovendien handige functies. Hier steekt Time Machine met kop en schouders bovenuit. Time Machine is een volledig automatisch backupsysteem wat in het besturingssysteem is ingebouwd. Time Machine houdt bij welke bestanden wijzigen en maakt daar vervolgens elk uur een automatisch backup van. Een backupsysteem zou echter een backupsysteem niet zijn als het ook verloren bestanden kan herstellen. Hiervoor biedt Time Machine een eenvoudige grafische interface waarmee middels de Finder of andere programma’s bestanden eenvoudig hersteld kunnen worden.

Naast Time Machine biedt Leopard ook een virtuele bureaubladen-functionaliteit onder de naam Spaces. met Spaces kan een gebruiker virtuele bureaubladen creëren en hier vervolgens applicaties of vensters aan toe kennen. Hiermee kan je op een simpele manier je werk rangschikken. Een space voor werk, een space voor ontspanning en een space voor overige zaken behoort hiermee tot de mogelijkheden. Spaces is vooral functioneel voor mensen met kleine schermen, maar ook voor grotere schermen biedt het functioneel nut. Een gebruiker kan indien gewenst tot wel 16 spaces creëren.

Verder maakt sinds Leopard Boot Camp standaard onderdeel uit van het besturingssysteem. Met Boot Camp kunnen mensen Windows op een Intel-Mac installeren. Bestaande applicaties zoals Safari, Mail en iChat werden ook verder verbeterd en in Leopard introduceerde Apple opnieuw een herziening van de Finder.

Ditmaal een ingrijpende. De Finder is helemaal opnieuw geschreven en werkt daardoor veel beter. Verder is deze overzichtelijker gemaakt met een sidebar zoals we deze van iTunes 7 kennen. Daarnaast zijn er nieuwe functies aan de Finder toegevoegd zoals Cover Flow waarmee je op een grafische wijze door voorbeelden van bestanden kunt scrollen en Quick Look waarmee bestanden ingezien kunnen worden zonder deze te openen. Tot slot is Leopard de eerste versie van Mac OS X die de UNIX 03 certificering wist te verkrijgen, wat aangeeft dat Leopard een echte UNIX is.

[b]De toekomst van Mac OS X[/b]

Met Leopard amper een half jaar beschikbaar wordt er alweer druk gespeculeerd over een opvolger van het besturingssysteem. Ook deze zal naar alle waarschijnlijkheid weer een katachtige naam krijgen en de speculaties naar een mogelijke naam zijn alweer in volle gang.

Waarschijnlijk zal Apple eerst Leopard, die inmiddels twee grote updates achter de rug heeft, nog verder verbeteren. Na de release van de grootste update van Mac OS X ooit introduceerde Apple in februari de meest omvangrijke Mac OS X-update ooit. De update biedt bugfixes voor maar liefst 130 problemen en bereikte daarmee een grootte tussen de 180 en 343 megabyte.
De verwachting is dat er nog zeker wel een groot aantal updates zullen volgen met zowel nieuwe functionaliteit als bugfixes.

In de verre toekomst kunnen we denk ik van Apple verwachten dat het zich meer zal gaan toeleggen op ‘next-generation’-technologie. Dit zie je nu al aan de iPhone die voornamelijk next-generation-technologie zoals een touchscreen en de bekende accelerometer bevat. De verwachting is dat Apple ook touch op de Mac zal gaan introduceren, dit concludeert men uit ingediende patenten waaruit afgeleid kan worden dat Apple hierop in wil spelen. Kanttekening die gemaakt dient te worden is echter dat niet elk patent ook een product wordt.