2min

Tags in dit artikel

, ,

Windows wordt te groot, aldus analisten Michael Silver en Neil McDonald van Gartner tijdens de ITXPO in Las Vegas. Volgens hen moet Microsoft snel actie ondernemen tegen de groeiende omvang van Windows, want het besturingssysteem wordt te groot om nog snel aangepast te kunnen worden.

Microsoft leeft in een eigen wereldje wat betreft de ontwikkeling van Windows. Het bedrijf stopt steeds weer backwards-compatibility in Windows, en hierdoor wordt het besturingssysteem steeds groter. Tegelijkertijd introduceert Microsoft te weinig nieuwe functies om innoverend te kunnen zijn. Dit was ook een van de kritieken op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista.

Microsoft zorgt door deze ontwikkelingen ervoor dat de computers de besturingssystemen niet kunnen draaien. Ook dit was een punt van kritiek op Windows Vista, welke veelal nieuwe hardware vereist. Consumenten weigeren echter hun hardware te updaten, als het nog goed werkt.

Gartner denkt dat Microsoft goed af is als de technieken gevirtualiseerd en gemoduliseerd worden. "Terugwaartse compatibiliteit is voor Microsoft een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant houdt het klanten vast in de Windows-wereld, maar aan de andere kant weerhoudt het ze van opwaarderen van hun software", observeren de analisten. Microsoft zou weer marktpositie kunnen winnen door gebruik te gaan maken van virtualisatie, zodat de producten van elkaar gescheiden kunnen worden.

Buiten de bovenstaande modificaties denkt Gartner ook dat het handig zou zijn om Win32-set van applicatie-ontwikkeling uit de kernel te halen. Zo kan de kernel sneller laden en kan Windows een rol gaan spelen op de markt waar Windows-applicaties niet noodzakelijk zijn.

Tevens hopen de analisten dat Microsoft binnenkort verandering brengt in de update-methode. Hiervoor moet, onder andere, de overeenkomst aangepast worden waar gebruikers mee akoord gaan, stelt Gartner.