2min

Tags in dit artikel

, , ,

Mark Spencer, ontwikkelaar van het opensource-telefonieplatform Asterisk, heeft in zijn keynote op Asterisk-Tag 2008 gezegd dat Asterisk vooral baat heeft bij nieuwe ontwikkelingen voor toepassingen en gebruiksvriendelijkheid.

"Asterisk vind nog steeds meer verspreiding, maar het heeft nu toepassingen voor de software nodig om de volgende trede te behalen", zegt Spencer in zijn keynote. Volgens Spencer is het beste uit de opkomende 1.9 versie van Asterisk de verbeterde cluster-management: "Clustering en OpenSER zijn de beide methoden die Asterisk sterk schaalbaar maken", aldus Spencer na een kritische vraag over de schaalbaarheid.

Toen hij aangesproken werd over zijn strategie op de VoIP-markt tegenover Microsoft bekent hij: "Microsoft is de onderneming die mij de meeste zorgen geeft". De community moet zich inspannen om de beleving van gebruikers van Asterisk zo aangenaam mogelijk te maken, ook op Windows-besturingssystemen. Hij zegt zich te verwonderen dat Microsoft in de telecommunicatiebranche partners vindt, volgens hem is met Microsoft samenwerken als knuffelen met een beer: Het komt in het begin aangenaam over, dan komt echter het tijdstip dat de beer wakker wordt en honger heeft.

Afsluitend uitte Spencer zich over zijn visie van de VoIP-markt over 10 jaar: hij voorziet de verdere integratie met andere systemen en de afzwering van software-telefonen. Het voordeel van een vaste telefoon is dat je een apparaat voor een specifieke taak hebt, de PC is daar niet de geschikte plaats voor vindt Spencer.

De circa 120 deelnemers van de Asterisk-Tag hebben niet alleen voordragen maar ook tips voor de praktijk gekregen, bijvoorbeeld de ervaringen van een Asterisk-toepassing bij een regionale verzekeringsmaatschappij. Het beschreven scenario gaat over ongeveer 1000 arbeidsplaatsen waaronder 60 thuiswerkers. Reden voor de overgang naar Asterisk was het verouderde telefoonnetwerk. Als vervanging kwam Asterisk boven de proprietaire oplossingen vanwege de onafhankelijkheid en aanpasbaarheid.