1 min

Tags in dit artikel

De Linux-distributie Xandros gaat energiespaarfuncties van het Moblin-project toepassen. Xandros zal samen met Intel het energieverbruik op Intel’s Atom-processors verlagen.

Xandros hoopt met deze spaarfuncties beter geschikt te zijn voor de zogenaamde netbooks, kleine notebooks zoals de Eee PC van ASUS maar dan gebaseerd op Intel’s Atom-processor.

Om dit te bereiken voegt Xandros technologieën van Moblin.org, een project voor mobiele Linux-toepassingen op Intel’s Atom-processoren, toe aan zijn distributie. Xandros hoopt hiermee een winst van tot wel 25 procent meer accuduur te boeken. Intel’s rol in de samenwerking is het optimaliseren van de Linux-kernel om gebruik te maken van de energiebesparingsfuncties van de Intel Atom-processor.

OEM-Netbooks op basis van Xandros met de nieuwe spaarfuncties zullen in de tweede helft van dit jaar verschijnen. Waarschijnlijk zal de nieuwe ASUS Eee PC de eerste Netbook worden met de nieuwe technologie. Xandros wordt momenteel, in een aangepaste versie, ook al gebruikt op de huidige Eee PC.