2min

Tags in dit artikel

, , ,

Met de release van de derde Leopard-update minder dan een week achter ons, is Apple naar verluidt alweer met de vierde onderhouds- en beveiligingsupdate begonnen, waarvan binnenkort de eerste bètaversies beschikbaar zullen komen.

Volgens een ingewijde zullen de eerste testversies op z’n vroegst eind deze week beschikbaar komen. Het is op z’n minst opmerkelijk dat Apple zo snel na een grote update alweer testversies voor een volgende update klaar heeft.

Wat we naast de gebruikelijke onderhouds- en beveiligingsbugfixes kunnen verwachten is op dit moment nog niet duidelijk. Hierover zal vermoedelijk in een later stadium meer duidelijkheid ontstaan.

Ook is het nog maar de vraag hoe lang de ontwikkeling gaat duren. Aan de 10.5.3-update is maar liefst meer dan twee maanden gesleuteld voor Apple de update goed genoeg achtte om op het publiek losgelaten te worden. Deze bevatte dan ook meer dan tweehonderd bugfixes en woog tussen de twee- en vierhonderd MB. Het is goed mogelijk dat de vierde update een vergelijkbare tijd in beslag zal nemen.

Hoewel er na de 10.5.3-update enkele nieuwe problemen opdoken die hun oorsprong in het installeren van de update vonden, heeft Apple nog altijd niet gereageerd op de problemen. Vermoedelijk zal de nieuwe update deze problemen wel oplossen, maar als dit eveneens meer dan twee maanden duurt is het te hopen dat Apple nog met een tussentijdse oplossing komt.

Met name de grafische problemen waar MacBook- en MacBook Pro-gebruikers mee te kampen hebben zijn vervelend en waren volgens een ontwikkelaar voor het Apple-platform te voorkomen geweest. Hij had de ontwikkelaars van Apple al ruim voor de beslissing om te releasen aangegeven dat de grafische problemen, die al enige tijd aanhouden, nog niet opgelost waren.

Over de problemen met corrupte CS3-bestanden wanneer deze op een server worden opgeslagen is weinig nieuws bekend geworden. Apple noch Adobe hebben gereageerd, maar duidelijk is wel dat de oorzaak van het probleem te zoeken is in de ondersteuning voor het schrijven naar servers die niet in de Adobe-software aanwezig is.