2min

Tags in dit artikel

,

Het Openmoko-project heeft vandaag bekend gemaakt dat het de schema’s van de elektronica van zijn Neo-telefoons vrij zal geven onder een open licentie. De software en de CAD-bestanden, bestanden waarin de case van de telefoon gedifineerd is, waren al beschikbaar onder een open licentie.

Met de vrijgave van de schema’s kunnen elektronica-hobbyisten de hardware van de telefoon uitbreiden met bijvoorbeeld extra functionaliteit, externe instrumenten of sensors. Via de schema’s is het ook beter mogelijk om het project te helpen bij het debuggen van problemen.

Opvallend is ook dat de schema’s van de GPS-chip uit de telefoons vrijgegeven is. U-blox AG uit Zwitserland, de maker van de GPS-chip, heeft toestemming gegeven voor de vrijgave van de schema’s en steunt Openmoko’s standpunt op het gebied van open schema’s.

"We ondersteunen de keuze van Openmoko om de schema’s van de u-blox GPS-ontvangers vrij te geven", aldus u-blox CEO Thomas Seiler. "Het is van vitaal belang dat ontwikkelaars toegang hebben tot deze data en het verbetert de productkwaliteit. Vooruitkijkend denken we dat meer fabrikanten en consumenten een open architectuur zullen eisen met optimale prestatie."

De CEO van Openmoko, Sean Moss-Pultz, wist het volgende te zeggen over de vrijgave van de schema’s: "Waarom zou de industrie bang moeten zijn om hun design vrij te geven? Schema’s zijn simpelweg een andere vorm van documentatie en vitaal voor toekomstig succes, service en tevredenstelling in de markt. Wij geloven dat onze producten niet compleet zouden zijn zonder."

De schema’s zullen te downloaden zijn vanaf de Openmoko-websites onder een Creative Commons-licentie.