2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Communications Research Center Canada (CRC) heeft een prototype handset gemaakt op basis van de open source OpenMoko Neo FreeRunner mobiel waarmee het mogelijk is om datacast-signalen te ontvangen. De Openmokast zoals het apparaat is genoemd kan de basis vormen om, naast normale telefoonfuncties, ook live digitale radio, video en data te ontvangen.

Op de basis van de vrij aanpasbaarde OpenMoko-telefoon voegde het Mobile Multimedia Broadcasting team van de CRC een ontvanger toe die in staat is om draadloze mediacasting-diensten te decoderen. De ontvanger is in staat om onder andere Digital Audio Broadcasting (DAB), DAB+, DMB, Slideshow, Visual Radio en Journaline signalen te verwerken. Het team wist de USB-gebaseerde ontvanger in de behuizing te verwerken door deze te vergroten met een extra lege ruimte tussen de twee helften van de case.

De Neo FreeRunner draait niet alleen op opensourcesoftware maar onder andere ook de elektronica schema’s zijn vrij beschikbaar. Door dit vrije karakter van de mobiel kan iedereen het apparaat uitbreiden, waar dit project van de CRC een goed voorbeeld van is.

De Openmokast draait op software van de CRC zelf, gebaseerd op een eerder project van ze genaamd CRC-DABRMS, wat een project was om PC-gebaseerde DAB-ontvangers te gebruiken. De software op het apparaat kan volgens de CRC de ontvangers besturen, ontvangen bitstreams decoden en applicaties aan de gebruiker bieden. DAB MUSICAM, DAB+, packet-mode Slideshow en Journaline is volgens de CRC real-time te decoderen

Ontwikkelaars kunnen met de Openmokast de ruwe bitstrams van de chipset opvragen om applicaties te maken voor standaarden die nog niet mogelijk zijn met huidige mediacasting-handsets zoals DAB/DMB, DVB-H (digitale video voor handsets) of MediaFlo. Volgens de CRC komt dit omdat fabrikanten of mobiele operators bepalen wat er in hun software komt en alleen zij of diegenen die ze toestemming geven mogen het aanpassen. Het open karakter van de OpenMoko-telefoon maakt het echter mogelijk voor iedereen om mee te helpen.

Openmokast software