2min

Uit onderzoek van G-DATA blijkt dat Nederlandse persoonsgegevens vaak verhandeld worden over het internet. Het betreft de gegevens van miljoenen mensen, dit gebeurt voor directe marketing.

Tegenwoordig doen niet alleen bankgegevens het goed, ook bijvoorbeeld inloggegevens van gamers leveren veel op. Anderzijds raken steeds meer bedrijven geïnteresseerd in persoonsgegevens, bijvoorbeeld voor directe marketing. Criminelen breken in in de database van bijvoorbeeld callcenters om de gegevens te achterhalen.

Er is nu al vier keer meer malware in omloop dan vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 527.000 nieuwe malwareprogramma’s in omloop gebracht. Er zijn in augustus 2008 ongeveer 100.000 nieuwe malwareprogramma’s gemaakt en verspreid. In 27 procent van de gevallen worden Trojan horses gebruikt, op de tweede plaats met 20,5 procent staan Backdoors. Ralf Benzmüller, manager van het G-DATA Security Lab, voorspelt dat dit jaar de kritische limiet van 1 miljoen malware-programma’s gepasseerd wordt.

Uit onderzoek van het G-DATA Security Lab blijkt dat er een serieuze prijzenoorlog plaatsvindt in gestolen gegevens. Ralf Benzmüller zegt: "Voor niet-gecontroleerde gegevens zijn de prijzen laag. Zo is honderd megabyte aan ongesorteerde gegevens op de zwarte markt verkrijgbaar voor minder dan 50 euro. De aangeboden gegevens zijn bijvoorbeeld inloggegevens tot emailaccounts, telefoonnummers, PayPal-accounts of inloggegevens voor bankrekeningen. Gesorteerde en gecontroleerde gegevens leveren meer op. Geïnteresseerde kopers kunnen deze gegevens bijvoorbeeld selecteren op woonplaats. De huidige prijs voor creditcardinformatie is aanzienlijk gedaald en ligt op dit moment rond de 1 euro."