1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Twee weken na de officiële opening van de Large Hadron Collider (LHC), ofwel een deeltjesversneller, is het grote apparaat alweer buiten werking gesteld.

Vanwege een defect in sector 34, een onderdeel van de 27 kilometer lange ring van de deeltjesversneller, is het apparaat voor de tweede keer stilgezet. Eerder ging een transformator al defect maar nu is een heliumlek de oorzaak van het falen.

De LHC gebruikt helium als koeling voor de magneten die hierdoor als supergeleiders functioneren. Een gesmolten elektronische verbinding is waarschijnlijk de oorzaak van het probleem en medewerkers onderzoeken de zaak momenteel.

Bijkomend probleem is dat de ruimte eerst opgewarmd moet worden voordat reparaties kunnen beginnen. Als de LHC actief is, is de temperatuur maar een paar graden Kelvin, dat is meer dan 200 graden onder nul. De reparaties duren niet zo lang, maar de meeste tijd gaat verloren met het wachten totdat het apparaat weer opgewarmd en afgekoeld moet worden.

Met de LHC proberen een groot aantal wetenschappers te onderzoeken hoe de oerknal heeft kunnen ontstaan. Critici zijn al tijden bang dat deze experimenten voor zwarte gaten gaat zorgen in ons zonnestelsel.