2min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Unie bereidt nieuwe richtlijnen voor die bedrijven mogelijk problemen op kunnen leveren. De richtlijnen bevatten een voorstel dat batterijen in elektronische apparaten eenvoudig vervangbaar moeten zijn.

De EU heeft bewust de leiding genomen om reguleringen voor de industrie in te voeren die invloed hebben op alle bedrijven die producten in Europa verkopen, zo ook Apple. Recent voorbeeld hiervan is regelgeving die bepaalt dat stoffen als lood, kwik, cadmium enzovoorts in minder mate in producten aanwezig mogen zijn.

De regelgeving hiervoor werd in juni 2006 ingevoerd en betekende bijvoorbeeld het einde van Apples losse iSight-camera, die tegenwoordig in vrijwel alle Macs geïntegreerd is. Ook de overheid van Californië, waar Apple zetelt, nam de aanbevelingen van de Europese Unie destijds over en besloot om producten die verbannen waren op grond van de regelgeving ook in Californië verboden moesten worden.

De specifieke milieu-eisen gelden ook voor batterijen. Zo moest voorkomen worden dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen in de batterijen. Destijds waren er ook al inspanningen om regelgeving in te voeren die bepaalt dat batterijen eenvoudiger vervangen en gerecycled kunnen worden.

Hoewel Apple tegenwoordig aan de milieu-eisen voor batterijen voldoet, levert Apple de iPhones nog altijd met een batterij die niet door de gebruiker vervangbaar is. Gebruikers kunnen desgewenst wel de batterij door erkende servicepunten laten vervangen. De nieuwe batterij-richtlijn, die in de aankomende jaren uitgerold wordt, gaat nog een stap verder en bepaalt dat alle elektrische apparaten zo ontworpen moeten zijn dat de batterij door de gebruiker vervangen kan worden.

Volgens Gary Nevison, die voor New Electronics schrijft, "is de voorwaarde overduidelijk bedoelt zodat gebruikers de batterij middels een klepje of enkele schroeven uit kunnen nemen. De fabrikant moet daarnaast informatie in de handleiding verschaffen hoe de gebruiker de batterij kan vervangen", aldus Nevison. De richtlijnen zijn nog niet definitief dan wel goedgekeurd en kunnen nog gewijzigd worden, maar het heeft wel degelijk gevolgen.

Een dergelijke regulering heeft direct invloed op de manier waarop Apple iPods en iPhones nu vormgegeven heeft. Het is voor de gebruiker niet mogelijk om de batterij uit te nemen zonder het toestel open te maken, waarmee vervolgens de garantie ook nog vervalt. Apple zal dus uiteindelijk gedwongen zijn om het voor gebruikers mogelijk te maken de batterij uit te nemen. Hiervoor zal Apple waarschijnlijk de producten licht aanpassen, zoals het ook bij de iSight heeft gedaan, in plaats van nieuwe speciale modellen voor de Europese markt te introduceren.