2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er ontstaat meer en meer overeenstemming over de geruchten dat de nieuwe MacBooks – die Apple vanavond gaat introduceren – daadwerkelijk een Nvidia-chipset zullen bevatten.

Mensen die bekend zijn met Apples plannen hebben hierover een boekje opengedaan tegenover AppleInsider. Volgens hen zullen op z’n minst de 13-inch MacBooks de beschikking krijgen over de chipset van Nvidia’s MCP79-platform.

Dit betekent vrijwel zeker dat Apple de chipsets van Intel gedag zal zeggen en de MacBooks alleen nog een processor van Intel zullen bevatten. Het MCP79-platform is min of meer een vervanging voor Intels Centrino 2 "Montevina" platform doordat het dezelfde FSB van 1066 MHz, DDR3 en PCI Express 2.0-interfaces ondersteunt.

Afgezien van dat kent het platform van Nvidia tegenover dat van Intel wel verschillende voordelen. Technisch gezien past Nvidia consolidatie toe in haar hardware dat ervoor zorgt dat alle functionaliteiten van het platform door één enkele chip geregeld kunnen worden. Dit terwijl de Intel-architectuur er twee nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat er ruimte bespaard kan worden waardoor bijvoorbeeld kleinere notebooks gemaakt kunnen worden.

Daarnaast biedt het platform van Nvidia ook ondersteuning voor allerhande functionaliteiten zoals DriveCache, dat flash-opslag gebruikt om laadtijden te versnellen, en Hybrid SLI, dat in staat is om om te schakelen van een gewone grafische kaart naar geïntegreerde graphics op momenten dat de batterij lang mee moet gaan en de gebruiker geen grafische kracht nodig heeft.

Dit brengt ons direct bij het grootste voordeel van Nvidia’s MCP79-platform, de grafische kracht. Men gaat ervan uit dat Nvidia in het nieuwe platform gebruik gaat maken van GeForce 9300 of 9400 geïntegreerde graphics. Ongeacht welke Apple zal gebruiken, zullen deze theoretisch gezien zowel de bestaande Intel GMA X3100 als de nieuwe GMA 4500HD voorbijstreven op het gebied van grafische performance.

Hoewel geïntegreerde grafische processors niet concurreren met gewone grafische kaarten, lijkt het erop dat Apple hiermee wel een veelgehoorde klacht over de grafische wanprestatie van de MacBook zal verhelpen. Simpele games spelen op de MacBook vandaag de dag gaat wel, maar zwaardere games wordt een probleem. Met de Nvidia-chipset in het vooruitzicht lijkt dat verleden tijd te zijn.

Ook eigen producten van Apple functioneerden niet met de geïntegreerde graphics van Intel. Zo zijn huidige MacBook-gebruikers uitgesloten van het gebruik van Apples eigen Final Cut Studio, dat voor de applicaties Color en Motion veel van de grafische processor vraagt.