5min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft enkele uren geleden op de PDC-bijeenkomst de nieuwe Windows, Office 14 voor het web en verschillende andere nieuwe technologieën tentoongesteld.

De tweede dag van de PDC-keynote begon al vroeg in de ochtend in Los Angeles. Na de aankondiging van Windows Azure gisteren, zouden deze keynotes een stuk interessanter zijn omdat Microsoft uitgebreid gaat spreken over Windows 7, de nieuwe Office en andere Windows-gerelateerde software.

Windows 7

De eerste keynote werd gehouden door Steve Sinofsky, senior vice president van het Windows- en Windows Live-platform. Hij vertelde over de huidige pre-bètaversie van Windows 7 en welke wijzigingen Microsoft daarin heeft gemaakt ten opzichte van Windows Vista.

De eerste wijziging die het Windows-besturingssysteem ondergaat, is grafisch. De taakbalk zoals we die kennen in Windows Vista krijgt een makeover en lijkt erg veel op het dock van Mac OS X. De taakbalk is namelijk een stuk groter en de titels van applicaties zijn verdwenen. Het enige wat overblijft is het pictogram en, wanneer er over een pictogram met de muis wordt gegaan, de live thumbnails die nu ook video’s kunnen afspelen en pauzeren.


[center]De nieuwe taakbalk in Windows 7[/center]
Ook nieuw in de taakbalk is het verbeterde systeemvak en zijn de zogenaamde jump lists. Het syteemvak is nu beter aan te passen naar de wensen van de gebruiker, het is bijvoorbeeld nu eenvoudiger om pictogrammen te verbergen. Jump lists zijn te vergelijken met de accelerators van Internet Explorer 8 en komen te voorschijn door te klikken met de rechtermuisknop op een item in de taakbalk.

Een minder grote makeover krijgt het menu Start. Het oude uitklapmenu dat we vroeger in Windows XP kenden, is enigszins terug. Echter vervangt het nu de rechterlijst waar in Windows Vista items als Documenten, Afbeeldingen, etc. stonden. Deze zijn echter nog steeds zichtbaar wanneer er niets uitgeklapt wordt

Terug van weggeweest zijn thema’s in Windows. Er is een standaardset van thema’s in Windows 7 beschikbaar met elk hun eigen achtergrond, Aero-kleur en andere persoonlijke instellingen. Microsoft heeft deze beslissing gemaakt omdat dertig procent van zijn gebruikers de Aero-kleur in Windows Vista heeft aangepast en customisation iets is waar veel klanten en OEM’s behoefte aan hebben.

Een andere, opmerkelijke functie in Windows 7 is Libraries. Dit is een verzameling van inhoud zoals foto’s, documenten en muziek. In tegenstelling tot de map Mijn documenten in Windows XP kunnen libraries zich overal op de schijf bevinden, maar zijn ze wel toegankelijk vanaf één vaste plek.

Een spontaan applaus ontving Microsoft toen het de nieuwe versie van Paint in Windows 7 toonde. "We werken de gebundelde applicaties in Windows eens in de vijftien jaar bij," grapte Steve Sinofsky. Paint maakt gebruik van de nieuwe Ribbon-interface die centraal staat in Windows 7, evenals andere applicaties zoals Wordpad, dat nu ook ODF ondersteunt.

"We hebben een boel terugkoppeling over Windows Vista RTM gekregen van pers, bloggers en van enkele tv-commercials," vertelde Sinofsky ironisch toen hij de nieuwe multitouchfuncties in Windows 7 demonstreerde. Zoals eerder aangekondigd ondersteunt Windows 7 multitouch. Alle applicaties maken hier direct gebruik van, er hoeven geen codewijzigingen gemaakt te worden om te profiteren van de geavanceerde functies die in Windows 7 op dit gebied aanwezig zijn.

Ook nieuw is het sneller opstarten van het besturingssysteem, verminderd stroomgebruik, minder disk I/O, het verbeterd afspelen van dvd’s, ondersteuning voor H.264, XviD, DivX en AAC in Windows Media Player en een boel interfaceverbeteringen die naar verluidt aan de hand van de website Aero Taskforce zouden zijn gemaakt.

Overigens is de functie desktop weergeven vervangen door een nieuwe grafische mogelijkheid genaamd see through. Hierdoor worden alleen nog de randen van applicaties weergegeven en kan de gebruiker het bureaublad en de gadgets bekijken. De Windows Sidebar is trouwens verdwenen, gadgets staan voortaan gewoon op het bureaublad en niet meer in een zijbalk.

[center]De See Through-functie waarna alleen de randen nog zichtbaar zijn[/center]
Een andere functie die Steve Sinofsky op een Netbook met een 1 GHz Atom-processor en 1GB geheugen tentoonstelde, waar Windows 7 overigens erg snel op draaide, was het native mounten én booten van VHD-schijven in Windows 7.

Microsoft heeft laten weten dat Windows 7 één bètaversie en één releasecandidateversie zal krijgen. Of deze publiekelijk zijn is niet bekendgemaakt. Er is geen tijdspanne vrijgegeven waarin de RTM-versie verschijnt, maar eerder werd verteld dat het rond het einde van 2009 zou worden voor we een RTM-versie mogen ontvangen.

Office 14 Web

Over Office 14 werd vandaag ook gesproken en de grootste wijziging die op dit moment bekend is gemaakt, is dat de Office 14-applicaties OneNote, Word, Excel en PowerPoint naar het web komen. Hiermee zal Office Live Workspaces verdwijnen. Aankondigingen over de suite zelf zijn niet gemaakt.

"Dit zijn lichtgewicht versies van de applicaties van het desktopproduct," vertelde Microsoft Office general manager Takeshi Numoto in een recente briefing aan Paul Thurrot. "Ze stellen gebruikers in staat om documenten te bekijken, wijzigen en te delen in de browser."


[center]Microsoft Office Word in de browser[/center]

De nieuwe applicaties zullen verspreid worden via Office Live, Microsoft heeft echter nog niet verteld of de webapps van Office 14 gratis zullen zijn. Dit was wel het geval bij Office Live Workspaces. Naar verwachting zal er een model komen waarmee de applicaties gratis aangeboden worden, maar met advertenties. Zakelijke klanten zouden de applicaties dan zelf kunnen hosten tegen betaling.

De preview van de Office 14-webapps zullen later dit kalenderjaar beschikbaar komen. Wil je in aanmerking komen voor deze bèta, dan moet je je aanmelden voor Office Live Workspaces. Alle gebruikers daarvan zullen namelijk de techpreview ontvangen.

Overig

Verwacht wordt dat er nog veel over Windows 7 gesproken zal worden, zeker omdat Microsoft nog maar weinig bedrijfsfuncties in de nieuwe Windows heeft laten zien, anders dan BitLocker to Go, AppLocker, waarmee beter applicaties verboden kunnen worden, en nieuwe desktop imaging tools. Ook kondigde Microsoft vandaag Live Mesh voor Mac OS X aan. Met Live Mesh kunnen bestanden en mappen tussen verschillende pc’s en mobiele apparaten gesynchroniseerd worden.

Overigens zal Windows 7 tot de eerste bètaversie niet alle functies bevatten die gepland zijn voor de uiteindelijke versie.

Een uitgebreide screenshotgalerie van de nieuwe functies en interface in Windows 7 kan bekeken worden op de website van de Amerikaanse ZDNet. Een preview en meer screenshots van de nieuwe Office 14-webapps vind je op deze pagina.