2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gisteren liet Microsoft weten dat men begonnen is met het invoeren van de Xbox 360 die een andere chipset gebruikt dan de huidige modellen. Het gaat hier om de Jasper-chipset en deze chipset moet de huidige Falcon-chipset gaan vervangen.

De eerste modellen die Microsoft leverde hadden erg veel problemen met het verwerken van de hitte wanneer het apparaat dienst deed. Een ontwerpfout heeft gezorgd voor vele RROD’s, maar de Falcon-chipset bracht al vele positieve veranderingen. Microsoft heeft echter niet stilgezeten met het verder ontwikkelen van de Xbox 360 en de Jasper-chipset is daar het gevolg van.

De Jasper-chipset maakt gebruik van een nieuwe CPU en GPU. Deze zijn nu namelijk gebaseerd op een procedé van 65nm. Bij de Falcon-chipset maakte men nog gebruik van een procedé van 90nm. Door het verkleinen van de procedé komen er een aantal voordelen om de hoek kijken. Zo zorgt een kleinere procedé voor minder afgifte van warmte en is een kleinere procedé tevens zuiniger met energie.

De procedé is niet het enige dat verandert is aan de nieuwe Xbox 360. Microsoft heeft ook aanpassingen verricht aan het voedingsblok dat bij de console geleverd wordt. Deze verbruikte eerst 175 Watt en dat is bij de Xbox 360 met de Jasper-chipset teruggedrongen tot 150 Watt. Tevens heeft men de onboard flash-chip van de console aangepakt. Deze heeft men namelijk vergroot qua opslagcapaciteit. Waar de chip eerder een opslagcapaciteit van 16MB had heeft deze er nu een van 256MB. Dit vergemakkelijkt het installeren van New Xbox Experience, aangezien dit een grotere opslagcapaciteit vereist dan 16MB.