2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek van Telematica Instituut blijkt dat men identiteitsfraude kan voorkomen door een chip in te bouwen in het paspoort. Deze chip kan dan vervolgens uitgelezen worden met behulp van openstandaarden.

Door middel van een kaartlezer kan men de chip uitlezen. De onderzoekers hebben tevens software ontwikkelt om deze chips mee uit te lezen, deze draait nu nog op de server van het onderzoeksinstituut. Hier is ook een cliënt voor ontwikkelt, welke op de computer geïnstalleerd kan worden.

In het paspoort is de chip het apparaat dat de informatie bevat, die ook gefilterd kan worden. Zo kan men, wanneer bijvoorbeeld alleen de leeftijd benodigd is, alleen deze doorsturen. Het proces zal dienen als extra bewijs en is ten alle tijden stop te zetten door de gebruiker. De onderzoekers raden niet aan om alleen deze identificatiemethode te gebruiken: "Daarom is het paspoort op zich als enige identificatiemiddel niet geschikt. Maar de combinatie met één van de andere manieren gaat onder andere simpele vormen van identiteitsdiefstal tegen", aldus Michiel Leenaars, directeur strategie van Stichting NLnet. Volgens Martijn Oostdijk is het systeem geschikt voor allerlei vormen van identificatie. "Het gaat immers niet altijd om aankopen. Het systeem kan bijvoorbeeld een rol spelen bij veilig internetten door kinderen, of het inzien van je patiëntendossier."

In deze fraude-vorm gaan miljaren euro’s per jaar rond, in de VS bedroeg de schade vorig jaar bijvoorbeeld 31 miljard euro. Op dit moment heeft ongeveer de helft een dergelijk paspoort dat geschikt is, in 2011 iedereen.