5min

Tags in dit artikel

,

Morgen is het alweer zo ver, de jaarlijkse Macworld-keynote van Apple waar bijvoorbeeld in 2008 nog de MacBook Air geïntroduceerd werd. Van ons kun je ook weer een uitgebreide samenvatting verwachten, maar voor het zover is willen we je een overzichtje geven van alle verwachtingen voor de keynote.

[b]iPhone nano[/b]

In de media verreweg het meest besproken de afgelopen weken, de iPhone nano, een naar verluidt kleine variant van de iPhone 3G zonder 3G-ondersteuning met een kleiner beeldscherm. Veel meer is er ook niet bekend over dit kleine broertje van de iPhone 3G.

De geruchten zijn allemaal gebaseerd op hoesjesmakers Vaja en XSKN waarvan afgelopen weken foto’s uitlekten. Het lijkt allemaal niet erg plausibel en wij achten de kans dan ook niet erg groot dat Apple wederom een nieuwe iPhone gaat introduceren.

[b]iPhone 3G 32 GB[/b]

Met de iPod Touch die met 32 GB opslagcapaciteit te krijgen is, lijkt het waarschijnlijk dat er uiteindelijk ook een iPhone komt met 32 GB opslagcapaciteit of dat al tijdens Macworld is, is vooralsnog giswerk.

[b]Nieuwe versie iWork & iLife (mogelijk ook webbased)[/b]

iWork & iLife ’08 zijn alweer wat aan de oude kant en daarom lijkt het waarschijnlijk dat ook deze een upgrade krijgen. Meest besproken feature zou zijn dat de nieuwe versies van iWork & iLife of volledig webbased of optioneel webbased zou worden. Hiervoor zou het gebruik gaan maken van het JavaScript-framework van Sproutcore dat nu al voor MobileMe gebruikt wordt.

Optioneel webbased lijkt het meest logische. Iedereen herinnert zich vast nog de problemen die MobileMe met zich meebracht. Volgens critici moet webbased Apple-software eerst volwassen worden voor het verstandig is om een complete applicatie webbased te gaan maken.

[b]Snow Leopard[/b]

Snow Leopard, Apples nieuwste besturingssysteem in de Mac OS X-familie nadert stukje bij beetje voltooiing. Het lijkt waarschijnlijk dat tijdens de Macworld-keynote morgen op z’n minst het besturingssysteem getoond zal worden. Een release voor de software is naar verluidt ergens in het eerste kwartaal van dit jaar.

Snow Leopard brengt beduidend minder nieuwe features als Leopard in oktober 2007 deed. Apple heeft aangegeven zich meer te willen richten op snelheid, stabiliteit en compatibiliteit. Voor laatstgenoemde punt krijgt Snow Leopard bijvoorbeeld ondersteuning voor Microsoft Exchange.

[b]Uitbreiding Time Capsule als homeserver[/b]

9to5Mac meldde onlangs dat Apple werkt aan een home media server om je iTunes-bibliotheek en andere bestanden overal waar je internet hebt te kunnen benaderen.

Volgens 9to5Mac gaat Apple hiervoor Time Capsule aanpassen voor ondersteuning van meerdere harde schijven die in raid5 geplaatst worden. Het apparaat heeft een actieve koppeling met MobileMe en een Apple built-in Dynamic DNS system (eigen domeinnaam voor content) en AFP filesharing voor backups.

Het is ook mogelijk dat de content ook met iPhones en iPod Touches gedeeld kan worden. Tevens zou je ook binnenshuis je content met verschillende computers en apparaten kunnen delen.

[b]Nieuwe Mac mini[/b]

Ook een recent veelbesproken Apple-product is de Mac mini. Iedereen is het er wel over eens dat de mini zeer spoedig een update krijgt, of dat al tijdens Macworld is weet echter niemand zeker.

De mini heeft nogal een geschiedenis wat betreft zijn levensduur. Het ene moment is het product afgeschreven en het andere moment komt er een upgrade. Het lijkt er nu toch echt op dat de nieuwe mini er komt, inclusief up-to-date hardware zoals een betere processor, meer werkgeheugen en een sterkere videokaart.

Ook zou de mini naar verluidt kleiner zijn dan zijn voorganger en zou het doosje, zoals de mini ook wel genoemd wordt, van aluminium zijn, evenals de nieuwe MacBooks. Men verwacht ook dat de mini de beschikking krijgt over meerdere harde schijven, aangezien het apparaat vanwege zijn beperkte grootte ideaal is om als server te gebruiken.

De laatste geruchten omtrent de mini bespreken ook een FireWire 800-poort, ondersteuning voor meerdere beeldschermen middels de MiniDisplay-poort en een extra USB-aansluiting.

[b]Nieuwe iMacs[/b]

De nieuwe iMacs zouden eigenlijk eind vorig jaar al hun opwachting maken, maar deze hoop vervloog toen Apple bekendmaakte dat er in 2008 geen Macs meer geüpgraded zouden worden. Daarom is de verwachting dat de iMac nu alsnog een upgrade krijgt.

Mogelijke upgrades voor de iMac bestaan uit een snellere processor, de nieuwe grafische chips van Nvidia die Apple in de MacBooks introduceerde en het ligt voor de hand dat ook de iMac een MiniDisplay-poort zal krijgen. Apple-topman Steve Jobs gaf tijdens de laatste keynote al aan dat deze MiniDisplay-poort op alle Macs ondersteund zal gaan worden.

"Dit is waar we naartoe gaan voor alle video-output op onze producten. We kunnen er alles – en meer – mee wat we met een volledige DVI-connector kunnen – inclusief het aansturen van 30-inch beeldschermen – uit iets dat slechts een fractie van de grootte van een DVI-connector is. We bouwen het in in alles wat we maken", aldus Jobs.

[b]17-inch aluminium MacBook Pro[/b]

Hoewel de 15,4-inch MacBook Pro afgelopen jaar al in een aluminium jasje werd gestoken, is het 17-inch-model nog altijd niet beschikbaar in ditzelfde jasje. Verwachting is dat de 17-inch MacBook Pro tijdens Macworld alsnog zijn verdiende upgrade zal krijgen.

Volgens de laatste berichten krijgt de nieuwe 17-inch MacBook Pro een accu die niet te verwijderen is. Daar tegenover staat wel dat het een kleinere accu met een langere levensduur zal zijn.

[b]Nog even dit…[/b]

Zoals altijd zijn de verwachtingen voor een keynote groot en is de kans groot dat mensen teleurgesteld zullen worden. Een realistische kijk op de verwachtingen geeft al wel aan dat niet alles in één keer geïntroduceerd zal gaan worden.

Bijzondere aan de keynote dit jaar is ten eerste dat het de laatste Macworld-keynote voor Apple is. Het bedrijf heeft aangegeven dat het volgend jaar niet meer aan Macworld deel zal nemen. Ten tweede is het voor het eerst dat Apple-topman Steve Jobs de keynote niet zal geven. In plaats daarvan zal de keynote gegeven worden door trouwe rechterhand Phillip Schiller. Sommige mensen gaan ervan uit dat Steve Jobs nog wel ten tonele zal verschijnen.

De keynote start op dinsdag 6 januari om 19:00 18:00 uur Nederlandse tijd. Verschillende websites, waaronder de Nederlandse Apple-community One More Thing, zullen live verslag doen van de keynote. Technologiewebsites Gizmodo en Engadget staan ook bekend om hun goede verslaggeving. Techzine doet geen live verslag, maar zoals je van ons gewend bent volgt er na de keynote ook weer een uitgebreide samenvatting.