1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek van RES Software blijkt dat Nederlanders massaal de updates en upgrades voor programma’s wegklikken. Het onderzoek is gehouden tijdens de InfoSecurity-beurs in Nederland.

De softwareleverancier ondervroeg Nederlanders in hoeverre zij updates en dergelijke installeren. Uit de resultaten bleek dat slechts acht procent van de bedrijven alle patches ook daadwerkelijk geïnstalleerd worden. Bij bijna 40 procent van de bedrijven leggen minstens twee op de drie eindgebruikers verzoeken om upgrades naast zich neer.

De eindgebruiker realiseert zich vaak niet dat dit problemen met zich meebrengt. Zo is het mogelijk dat er beveiligingslekken in de huidige software-versie zit, of er zijn belangrijke nieuwe features uitgekomen in de nieuwe versie. Tegelijkertijd is het voor het bedrijf makkelijker wanneer de meeste mensen dezelfde versie draaien, dit bespaart een hoop tijd bij het oplossen van problemen en dergelijk.

"De resultaten van het onderzoek verrassen ons eerlijk gezegd niet enorm, maar dat maakt het probleem niet minder serieus", stelt Ron Grevink, Vice President Marketing bij RES Software. "Het is niet nodig dat bedrijven de installatie van patches en upgrades bij hun eindgebruikers neerleggen: frustrerend voor de IT-er, want die moet de problemen oplossen die door laksheid van de eindgebruiker ontstaan. De eindgebruiker wil je hier bovendien niet mee lastigvallen. Bedrijven zouden upgrades centraal en automatisch vanuit de IT-afdeling moeten laten uitvoeren. Nu ligt die verantwoordelijkheid ergens in het midden, en dat is beslist geen goede zaak."