1 min

Tags in dit artikel

, ,

Spamfighter heeft haar verwachtingen uitgesproken voor het nieuwe jaar. Zo gaat spam ook in 2009 een hot-item worden, met nieuwe spamvormen die men in 2008 nog niet zag en met behulp van meer social-networking-spam.

Social-network-spam was in 2008 ook al een tijdje te merken. De spam, die verzonden wordt via, of met behulp van, sociale netwerken zoals Hyves en Facebook, gaat in 2009 nog meer de boventoon voeren. Naar verwachting is dit vooral de eerste maanden zo.

SpamFighter verwacht verder dat steeds meer spam-organisaties haar hosting-situatie gaat verbeteren. Zoals in 2008 te merken was zorgde het sluiten van een hostingprovider voor 75 procent minder spam, SpamFighter verwacht dat spam-organisaties dit in 2009 gaan veranderen. Het netwerk wordt dan minder afhankelijk opgebouwd, zodat er minder centralisatie is.

Daarnaast verwacht SpamFighter nog dat men meer gaat doen met gecombineerde spam. Dit is spam gecombineerd met phishing-technieken of met spyware of dergelijk. Op die manier wordt spam nog gevaarlijker. Verder verwacht SpamFighter een toenamen van de ‘spear phishing’, een techniek waarbij de spam toegespitst wordt op een bedrijf of website.

Men wordt wel steeds oplettender wat betreft spam en phishing. Recent onderzoek van de University of California (VS) wijst namelijk uit dat slechts één op de 25 miljoen spamberichten beantwoord wordt. De spammers verdienen echter gemiddeld genomen nog wel 3,5 miljoen dollar per jaar. Daarnaast worden door reacties op spam in 24 uur 8.500 nieuwe botnets in een spamnetwerk geactiveerd.