3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een interview met Mike Ybarra, general manager voor Windows, dat Microsoft op zijn eigen perswebsite heeft geplaatst, blijkt dat er zes edities van Windows 7 uit zullen komen. Daarnaast maakte de softwaregigant bekend dat er ook een upgrademogelijkheid voor Windows XP-gebruikers zal komen.

De edities die Windows 7 zal krijgen komen in grote lijnen overeen met die van Windows Vista. De belangrijkste edities zullen volgens Ybarra Windows 7 Home Premium voor consumenten en Windows 7 Professional voor de zakelijke klanten zijn. Voor opkomende markten is er Windows 7 Home Basic, een versie die goedkoop is, maar wel een groot aantal functies biedt. Daarnaast is er nog Windows 7 Starter, die alleen door OEM’s geleverd kan worden op systemen met een specifieke hardwareconfiguratie. Voor de grote bedrijven is er Windows 7 Enterprise, dat betere data-beveiliging biedt en het mogelijk maakt om het beheren van pc’s te stroomlijnen en kosten te besparen. Deze versie wordt niet los verkocht of meegeleverd met pc’s maar is alleen leverbaar via licentie-overeenkomsten met Microsoft. Opmerkelijk genoeg komt er van Windows 7 ook een Ultimate-editie, terwijl deze versie van Vista voor velen op een teleurstelling uitliep. Volgens Microsoft gaat de Ultimate-versie van Windows 7 echter een meerwaarde bieden omdat er features uit de Enterprise-editie inzitten, zoals BitLocker.

Ybarra liet verder weten dat het met Windows 7 ook mogelijk zal zijn om verschillende versies te combineren. Zakelijke gebruikers die van de ene versie upgraden naar een andere, houden ook de functies van het oude pakket. Ter voorbeeld, als een bedrijf momenteel Vista Business gebruikt en ook Media Center wil gebruiken en daarom een upgrade uitvoert naar Home Premium, dan verliest het de functies die in Business zaten en niet in de Premium-editie. Daarnaast heeft Microsoft Windows 7 zo ontworpen dat het draait op zoveel mogelijk verschillende systemen, van netbooks tot gamingssystemen.

Ybarra wilde echter nog niet melden wat de systeemvereisten van de verschillende versies zijn, omdat Windows 7 nog in ontwikkeling is. Wel liet dat Microsoft blij is om te zien dat veel mensen de bèta van Windows 7 met succes aan de praat hebben gekregen op netbooks. Ook wilde Ybarra nog niets kwijt over de prijzen van de verschillende edities.

Verder heeft Microsoft bij monde van een woordvoerder laten weten dat er ook een upgrademogelijkheid komt voor XP-gebruikers. Een softwarematige upgrade kan het echter niet genoemd worden, want XP-gebruikers zullen een volledige schone installatie moeten uitvoeren, waarbij alle informatie wordt overschreven. Met upgrademogelijkheid doelt Microsoft dan ook op de korting die XP-gebruikers kunnen krijgen op een Windows 7-licentie.

Een aantal analisten, waaronder David Smith van Gartner en Michael Gartenberg van JupiterMedia zijn blij met die keuze. "Ik ben niet zo’n fan van upgrades. Het is al lastig om van een versie naar de volgende versie te upgraden, laat staan een upgrade uit te voeren naar twee versies verder. Voor Microsoft is het ook makkelijker, omdat ze geen ondersteuning hoeven te bieden voor een softwarematige upgrade van Windows XP naar Windows 7", aldus Gartenberg.

Anderzijds verwacht Gartenberg dat veel consumenten wel tegen flinke problemen aan zullen lopen als ze overstappen van XP naar Windows 7. "Het is een tweesnijdend zwaard. Veel consumenten zullen het lastig krijgen als ze een schone installatie moeten doen en hun gegevens moeten back-uppen. Er zijn heel veel mensen die XP gebruiken en je kunt je afvragen waarom Microsoft hiervoor kiest. Je kunt niet even een schijfje in je computer steken en upgraden. We moeten afwachten welke impact dat heeft op de upgrade-markt", aldus Gartenberg.

Volgens Microsoft is het wel bezig met verschillende tools en handleidingen om de overgang van XP naar Windows 7 zo eenvoudig mogelijk te maken, maar het bedrijf wilde daar geen details over kwijt.