1 min

Tags in dit artikel

,

OLPC heeft besloten om haar hardware-model en de gebruikte hard- en software open-source te maken. Op die manier kunnen andere fabrikanten afkijken hoe ze een dergelijke laptop kunnen bouwen, iets wat OLPC exact wil hebben.

OLPC hoopt op die manier haar laptop-segment populairder te krijgen. Ze blijven mikken op de derde wereld-markt, maar omdat OLPC zelf niet goed van de grond komt proberen ze er zo voor te zorgen dat andere fabrikanten ook weten hoe ze een dergelijke goedkope laptop uit de grond kunnen stampen.

Nicholas Negroponte, ofwel de geestelijke vader van het project en de alledaagse leider van het geheel, laat weten dat het kopiëren al begonnen is: "Ze kopiëren niet de goede dingen, maar ze bestaan wel degelijk," aldus Negroponte. "Wij moesten de eerste laptop bouwen, omdat niemand anders dit deed."

Het OLPC-project, misschien beter bekend als ‘One Laptop Per Child’-project, moest ervoor zorgen dat ieder kind een laptop had. De laptop werd erg goedkoop geproduceerd en was dan ook geen high-end-game-laptop, maar moest voor alledaagse taken geschikt zijn. Het project kwam echter niet goed uit de verf, op dit moment zijn er een half miljoen laptops verkocht afkomstig uit het OLPC-project. Door de financiële crisis moest het OLPC-project eveneens een hoop mensen ontslaan of korten in hun loon.