2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens Apple is het jailbreaken van een iPhone en iPod Touch illegaal. Het bedrijf verklaarde dit in een reactie aan het Copyright Office, dat in de Verenigde Staten auteursrechten voor verschillende partijen beheert.

Apple stelt dat het jailbreaken een onmiddellijke schending van auteursrechten en een overtreding van de DMCA betreft. Voor het jailbreaken moet namelijk de originele firmware van de iPhone of iPod Touch vervangen worden door een gekraakte firmware en bootloader die de gebruiker bijvoorbeeld in staat stelt om buiten de App Store om programma’s te installeren.

Dit is sinds de introductie van de iPhone de eerste publieke verklaring van Apple over het toepassen van een jailbreak. Naar schatting zijn er op dit moment enkele honderdduizenden iPhones met een jailbreak. Apple erkende eerder al wel het probleem van jailbreaking, maar sprak daar tot nog toe eigenlijk niet over. Wel bemoeilijkte Apple met de introductie van de nieuwe MacBooks de methode om jailbreaken mogelijk te maken.

Volgens de Electronic Frontier Foundation, een organisatie die opkomt voor de rechten van technologiegebruikers, heeft Apple de feiten niet helemaal op een rijtje. Zij claimt, en bevestigt dat ook met jurisprudentie (eerdere uitspraken in rechtszaken – red.), dat reverse-engineering van software teneinde de interoperabiliteit met eigen software te vergroten niet verboden is.

De organisatie heeft daarom ook een verzoek tot een uitzondering op de DMCA ingediend bij het Copyright Office. Volgens het EFF zou er een uitzondering op de DMCA moeten zijn waarmee jailbreaken toegestaan kan worden om iPhone-gebruikers in staat te stellen software te installeren die niet in Apples App Store te verkrijgen is.

Apples tegenargument is, dat het toestaan van technieken als jailbreaken, de deur openzet voor onveilige en onbetrouwbare software en ook voor piraterij. Bovendien vervalt door te jailbreaken ook de garantie op het toestel. Apple controleert namelijk vooraf van alle software die zij in de App Store aanbiedt of deze aan de vooraf vastgestelde eisen voldoet.

Hoewel de App Store inmiddels een kleine 20.000 applicaties bevat, zijn er nog steeds een groot aantal doeleinden waar geen applicaties voor te krijgen zijn. Hier wordt door de jailbreaking-gemeenschap handig op ingespeeld. Zo zijn er applicaties die het mogelijk maken om met de telefoon op een laptop te kunnen internetten en ook zijn er applicaties om de camera als videocamera te kunnen gebruiken.

Apple gaat naar verluidt in juni dit jaar de nieuwe iPhone uitbrengen die ook de iPhone 3.0-software gaat krijgen. Apple zal het ongetwijfeld moeilijker gaan maken om de software te kunnen jailbreaken, maar het blijft een kat en muis-spel. De reverse-engineers slagen er uiteindelijk toch wel in om de software te kraken, al kost ze dat, net als bij de iPhone 2.0-software, waarschijnlijk een hoop tijd.