2min

Tags in dit artikel

Uit het land van de bekende Linux-distributie Ubuntu, Zuid-Afrika, is nu een nieuwe Linux-distributie naar voren gekomen: Kongoni.

Kongoni betekent gnoe, het dier waar het GNU/Linux-systeem zijn naam aan dankt, in de Shona-taal. De distributie is gebaseerd op Slackware en probeert het design van BSD-UNIX in zich op te nemen samen met een strikt beleid op het gebied van vrije software. De distributie bracht gisteren de tweede, maar eerste publieke, baseline-versie uit, een werkplatform waarop de distributie kan worden opgebouwd.

De uitgebrachte baseline-versie is niet geschikt voor eindgebruikers maar is gericht op ontwikkelaars. De baseline zal echter verderontwikkeld worden tot een complete distributie. Kongoni zal vanaf nu een traditionele uitgave cyclus ingaan met alpha-, beta- en stabiele-uitgaven.

BSD inspiratie

Kongoni heeft een flinke inspiratiebron gevonden in besturingssystemen gebaseerd op BSD-UNIX. Het basissysteem is gebaseerd op, en compatibel met, Slackware 12.2. Slackware is een distributie die qua opzet veel op BSD lijkt.

Kongoni heeft ook een op ports-gebaseerd pakketbeheer overgenomen van BSD. Ports maken het mogelijk om softwarepakketten makkelijk vanaf de broncode te compileren en te installeren op je systeem. Ports kennen het nadeel dat software gecompileerd moet worden, terwijl al gecompileerde softwarepakketten alleen maar gedownload hoeven te worden. De download van software-broncode is meestal echter kleiner.

"Ports presenteren een krachtige manier om de broncode op te halen en lokaal te compileren. Dit is vergeleken met gecompileerde pakketten vriendelijker voor de beschikbare bandbreedte, wat in Afrika vaak duur is. Ports staan het tevens toe dat mensen hun compilaties kunnen optimaliseren voor hun systeem waardoor ze de beste snelheid krijgen. Ports zijn, net als broncode, platformonafhankelijk en dat is ook een voordeel", aldus AJ Venter, hoofdontwikkelaar van de nieuwe distributie.

Kongoni kan gedownload worden als een installeerbare LiveCD vanaf de Kongoni-website.