1 min

Tags in dit artikel

,

De migratie naar opensourcesoftware binnen de Poolse gemeente Mniów is succesvol verlopen zonder training van gebruikers, zo zegt de voormalige IT-administrator van de gemeente in een interview met de Poolse opensource-community Jakilinux.

De migratie van de 22 computers van de afgelegen gemeente verliep zonder problemen. De werknemers van de gemeente hadden slechts assistentie nodig bij een paar kleine gevallen. "Ze hadden slechts één uitdaging: het veranderen van hun gewoonten", aldus de IT-administrator.

De gemeente is geleidelijk overgegaan op opensourcesoftware, waaronder de officesuite OpenOffice.org, de webbrowser Mozilla Firefox en de e-mailsuite Mozilla Thunderbird. De gemeente gebruikt nog een aantal applicaties die alleen beschikbaar zijn op het Windows-besturingssysteem waardoor de gemeente niet kon overschakelen op een opensource-besturingssysteem, zo verteld de IT-administrator. De servers van de stad draaien wel op een opensource-besturingssysteem, namelijk een Linux-distributie.

Volgens de IT-administrator was het enige nadeel van de overstap dat de OpenDocument-standaard (ODF), een open ISO-standaard voor office-bestanden, nog niet vaak wordt gebruikt door anderen. De werknemers van de gemeente gebruiken intern ODF, en waar mogelijk ook extern, maar vaak moeten ze hun bestanden nog exporteren naar een propriëtair formaat van Microsoft.

De gemeente gebruikt opensourcesoftware om geld te besparen. Volgens de IT-administrator gebruiken de werknemers van de gemeente weinig van de uitgebreide functies van Microsoft Office dus is het onnodig om dit pakket aan te schaffen.