2min

Tags in dit artikel

, , ,

Linux is, zo blijkt uit onderzoek van IDC, een besturingssysteem dat alleen maar gebruikers gaat winnen met de crisis. Iedereen moet inleveren om de crisis te kunnen doorstaan, maar IT’ers willen dit gaan doen door hun systemen om te zetten naar Linux-versies.

IDC heeft ongeveer driehonderd bedrijven ondervraagd, die meer dan honderd man personeel in dienst hebben. IDC heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Novell. Van de respondenten had 55 procent al Linux-serversystemen in gebruik, ongeveer 39 procent had nog servers staan die draaien op Unix en 97 procent van de gebruikers heeft ook Windows-servers staan.

Meer dan 72 procent van de ondervraagden geeft aan hun overstap naar Linux te willen versnellen. Zo zijn zij al bezig met een evaluatie of onderzoek naar de mogelijkheden. Bijna zeventig procent, 68 procent om precies te zijn, onderzoekt eveneens de mogelijkheden om Linux op desktops te gaan installeren. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze Linux als primaire server-OS willen hebben.

De IT’ers hebben twee hoofdargumenten om Linux te gaan gebruiken. Zo is het volgens de IT’ers kostenbesparend en zijn de onderhoudskosten ook een stuk lager. Ten tweede werkt virtualisatie op Linux gewoon beter en is de ontwikkeling hierop ook een stuk beter. IT’ers die niet met Linux willen werken noemen als hoofdargument vooral het onbreken van applicatiesupport. De slechte samenwerking met Windows is ook een breekpunt voor sommige IT’ers, dit percentage komt echter neer op ongeveer dertig procent.