2min

Tags in dit artikel

,

Google verwacht dit jaar achttien Android-toestellen, afkomstig van negen verschillende fabrikanten. Zo maakte de internetgigant bekend. Van wie de telefoons afkomstig zullen zijn, is onbekend.

Google wil geen details vrijgeven over de fabrikanten die de toestellen op de markt brengen. Wel laat de gigant weten dat het negen verschillende fabrikanten zullen zijn. Zoals het er nu naar uitziet zijn dit in ieder geval HTC (Met de T-Mobile G1 en de HTC Magic). Ook heeft Samsung laten weten te werken aan een Android-toestel, waar de eerste foto’s ook reeds van verschenen zijn. Meer fabrikanten laten nog weten bezig te zijn met een Android-telefoon, zoals Acer en Motorola.

Andy Rubin, die de mobiele telefoon-divisie bij Google leidt, heeft aangegeven dat de telefoons voornamelijk eerst in Europa worden gelanceerd. Hier gaat de ontwikkeling namelijk sneller dan in de Verenigde Staten, zo stelt hij. Dit heeft te maken met de verschillende features van een telefoon en de concurrentiemogelijkheden hiervan, stelt Rubin.

Andy Rubin maakte tevens bekend dat Android in drie verschillende ‘smaken’ beschikbaar is. Alle drie zijn ze gratis, maar ze leggen de nadruk net op een ander aspect. Zo onderscheidt Rubin een ‘volledig vrije versie’, waarbij de fabrikant zelf kan bepalen welke applicaties er meegeleverd worden. Er hoeven dus geen Google-applicaties meegeleverd te worden, sterker nog, dat wordt verboden. Applicaties als Gmail en Google Maps kunnen dus niet meegeleverd worden.

De tweede versie is een variant op de eerste versie. Maar hierbij kunnen fabrikanten wel Google-applicaties meeleveren. Van de achttien telefoons die uitkomen, zullen er twaalf tot veertien gebruik maken van deze optie. De derde optie is de optie die nu beschikbaar is, dus veel Google-functionaliteit. Op de achterkant van deze telefoons staat dan ook ‘With Google’. Deze versie biedt overigens de meeste functionaliteit, er worden geen applicaties weggefilterd uit de Android Market enzovoorts. Google heeft dus een dikke vinger in de pap, en de fabrikant heeft het wat minder voor ’t zeggen.