2min

Tags in dit artikel

, ,

De beheerders van Wikipedia hebben de IP-adressen, gebruikt door de Scientology-kerk, verboden om artikelen te wijzigen. Dit doet de openbare encyclopedie omdat er veel subjectieve wijzigingen gemaakt worden met deze IP’s.

De beheerders geven in een verklaring aan dat de aanhangers van de Scientology-kerk veel subjectieve wijzigingen maken. Bijvoorbeeld wijzigingen die de Scientology-kerk in een goed daglicht stellen, maar ook wijzigingen die andere geloven in een kwaad daglicht stellen. De beheerders hebben toen besloten om alle IP’s, waarvan ze weten dat die gebruikt worden door aanhangers van de Scientology-kerk, te blokkeren.

Volgens de beheerders gaat het hierbij om de ‘grootste blokkering ooit’, qua range van IP-adressen. Maar de beheerders konden, naar eigen zeggen, niet toestaan dat enkele actievelingen allerlei subjectieve uitlatingen op de website zetten. Dat brengt het onafhankelijke-profiel van de website in gevaar. De beheerders: "Wikipedia is geen plaats voor propaganda, politiek uitlatingen en ander subjectieve kreten."

Er is lang gediscussieerd om de hele range van IP’s te verbieden. Maar er was geen andere mogelijkheid omdat de IP’s de hele tijd veranderen. Het was eveneens niet mogelijk om alleen Scientology-artikelen te verbieden om te wijzigen, aangezien dit teveel controle met zich meebtacht. Uiteindelijk is er een democratische stemming besloten om de IP-adressen te blokkeren. Er waren tien stemmen voor, nul tegen en een iemand ontrok zich van zijn of haar stemrecht.

De Wikipedia-groep was vrij ontzet over de activiteiten van de extreme Scientology-gelovige. De Scientology-kerk heeft geweigerd te reageren op dit verhaal.