3min

Tags in dit artikel

,

Op een hightechconferentie werd een systeem gedemonstreerd dat draadloos stroom aan apparaten kan leveren.

Het apparaat maakt gebruik van simpele natuurkunde en kan gebruikt worden om een reeks aan elektronische apparaten op te laden.

Eric Giller, directeur van het Amerikaanse bedrijf Witricity, liet mobiele telefoons en televisies zien die draadloos werden opgeladen op de TED Global Conference in Oxford, het Verenigd Koninkrijk.

Hij denkt dat het systeem kilometers aan dure elektriciteitskabels kan vervangen en mogelijk miljarden wegwerpbatterijen overbodig maakt.

"Er worden jaarlijks ongeveer veertig miljard wegwerpbatterijen gemaakt voor energie die, normaal gezien, gebruikt wordt in de buurt van een veel goedkopere energiebron", zo vertelt hij.

Als voorbeeld nam Giler een Google G1- en Apple iPhone-telefoon die met het nieuwe systeem opgeladen konden worden, maar hiervoor was wel een extra onderdeel vereist en, hoewel dat bij de G1 eenvoudig geïntegreerd kon worden, maakte Apple het wat moeilijker om in de telefoon te komen.

Ook liet hij beschikbare televisies zien die gebruik maakten van het systeem. "Stel je voor dat je een van deze apparaten hebt en ze aan de muur wilt hangen. Dan wil je toch niet van die lelijke draden zien."

Het systeem is gebaseerd op het werk van Marin Soljacic die werkt bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het maakt gebruik van resonantie waardoor energieoverdracht een stuk efficiënter kan verlopen op de juiste frequentie.

Als twee objecten namelijk dezelfde resonantiefrequentie hebben, wisselen ze sterker energie met elkaar uit die geen effect heeft op andere objecten in de buurt.

Ditzelfde principe zorgt ervoor dat een wijnglas explodeert als iemand op net de juiste toon zingt. Echter, in plaats van het gebruik van akoestische resonantie maakt Witricity gebruik van de resonantie van elektromagnetische golven op een lage frequentie.

Het systeem gebruikt twee spoelen waarbij een is aangesloten op het stroomnet en de andere op het apparaat dat opgeladen moet worden. Elke paar spoelen heeft exact dezelfde frequentie en zodra de ene spoel is aangesloten op het stroomnet zorgt een sterk magnetisch veld voor de energiestroom.

Dit proces verloopt in cycli en zo begint zich een voltage in de gadget op te bouwen. De hoofdspoel, die is aangesloten op het stroomnet, zou in het plafond, de vloer of achter een monitor ingebouwd kunnen worden.

Apparaten die dan in de buurt van de spoel zijn beginnen automatisch met opladen. "Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over draden."

Veiligheid

Giler was erop gebrand om snel duidelijk te maken dat dit systeem geheel veilig is. "Er is niets met me aan de hand – ik ben in orde", zo vertelde hij toen hij rond een televisie liep die gevoed werd met draadloze elektriciteit.

Het systeem is in staat om veilig te werken omdat de stroom grotendeels via magnetische velden wordt vervoerd. "Mensen en de meeste objecten rondom ons zijn niet magnetisch in de natuur", aldus professor Soljacic, een van de investeerders in het systeem, tegenover BBC News eerder dit jaar.

We kunnen veilig draadloos energie vervoeren vanwege het effect in een bepaald gebied dat bekend staat als farfield. Dit is het gebied dat zich op meer dan één golflengte ver van het apparaat bevindt. Hier zou een zender een mix van magnetische en mogelijk gevaarlijke elektrische velden uitzenden.

Maar in het gebied tot één golflengte – het nearfield – is het veld bijna geheel magnetisch. Daarom gebruikt Witricity elektromagnetische golven met een lage frequentie waarvan de golflengte ongeveer dertig meter bedraagt. Kortere golflengtes zouden niet werken.

Meer bedrijven

Overigens is Witricity niet het eerste bedrijf dat draadloze stroom verkent. In het begin van de negentiende eeuw ging ontdekker Thomas Edison en natuurkundige Nikola Tesla al aan de slag met het concept. Tesla bouwde zelfs een 29 meter hoge toren bedoeld om draadloos energie te verspreiden. Echter, dit werk had een geldtekort en werd daardoor nooit afgemaakt.

Ook Intel, evenals andere bedrijven, werken aan draadloze energie door middel van lasers. Lasers vereisen echter dat er geen obstakel staat tussen de stroombron en het op te laden apparaat. Dat is bij het systeem van Witricity niet het geval.

TED Global is een conferentie die van 21 tot en met 24 juli in Oxford gehouden wordt en bedoeld is om nieuwe ideeën aan de wereld te tonen.