2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een rechter oordeelde op dinsdag dat Microsoft moet stoppen met de verkoop van Microsoft Office Word in zijn huidige vorm omdat het programma inbreuk maakt op een patent.

Microsoft, dat in hoger beroep gaat, heeft zestig dagen de tijd gekregen om aan het vonnis te voldoen. Toch is het stoppen van de verkoop onwaarschijnlijk, omdat Microsoft alles in het werk zal zetten dit te voorkomen. Zo kan het de software simpelweg aanpassen of kan het proberen verder te onderhandelen met de patenthebber.

De rechtszaak werd aangespannen door i4i dat van mening is dat het maken van aangepaste XML-documenten in Word inbreuk maakt op een van de patenten van het bedrijf. Zowel versie 2003 van Word als versie 2007 bevatten deze functionaliteit.

Microsoft wilde niet reageren op vragen over welk effect het vonnis zou hebben op de verkoop van Word in de Verenigde Staten. In een verklaring liet de softwaregigant enkel weten de uitspraak aan te vechten met een hoger beroep.

Met custom XML kunnen gebruikers op zo’n manier een formulier of template maken dat woorden in velden gelabeld kunnen worden en beheerd kunnen worden in een database, zo vertelt Louden Owen, een woordvoerder van i4i. Grote bedrijven en overheidsinstellingen maken en gebruiken zulke templates.

De rechtszaak werd in maart 2007 aangespannen en eerder dit jaar deed de jury in Texas uitspraak dat Microsoft een schadevergoeding moest betalen van tweehonderd miljoen dollar. Bovendien moest Microsoft nog eens een extra veertig miljoen dollar betalen omdat de softwaregigant op de hoogte was van het patent en nog eens 37 miljoen dollar extra aan moratoire interesten.