2min

Tags in dit artikel

,

Tegenwoordig steken er veel geruchten de kop op dat Nokia plant om Maemo 5 te gaan gebruiken. Dit operating system, waar eerder vandaag ook foto’s van beschikbaar kwamen, gaat waarschijnlijk draaien op alle high-end-modellen van Nokia. De mid-range gaat dan Symbian draaien. Dit alles is uitgezocht door Unwired Views.

Dat is een omslagpunt als de geruchten waar zijn. Want op dit moment draaien alle high-end-toestellen van Nokia nog gewoon Symbian. Alleen klagen veel gebruikers dat deze interface sterk verouderd is en het allemaal niet zo innovatief werkt als bijvoorbeeld iPhone OS en Android. Nokia lijkt, als de geruchten waar zijn, dit zich ook gerealiseerd te hebben en mikt nu op Maemo 5 als primair OS op high-end-toestellen. Hierbij moet verteld worden dan Maemo 5 op meer dan alleen mobiele telefoons kan draaien en dat het wat weg heeft van Android. Het kan eigenlijk draaien op een hoop mobiele apparaten.

De geruchten komen voort uit een verklaring van QuickOffice. QuickOffice is een pakket dat op mobiele platformen veel gebruikt wordt om Microsoft Office-bestanden te kunnen uitlezen en hiervan is recentelijk een samenwerking tussen Symbian en QuickOffice tot stand gekomen. De bedoeling is namelijk dat QuickOffice ook meegeleverd gaat worden op Symbian.

Met de aankondigingen van QuickOffice zijn namelijk enkele harde cijfers meegekomen. Bijvoorbeeld over het aantal smartphones dat uitkomt met QuickOffice. Dit aantal ‘matcht’ niet met wat Gartner voorspelt en zodoende blijft er een gat over, de high-end-toestellen. Omdat Maemo 5 volgens de Rus Eldar Murtazin erg goed loopt, is de verwachting dat dit OS de high-end-toestellen gaat overnemen. In ieder geval tot Symbian zich weer ‘goed’ in de markt kan nestelen, want de developers richten zich nu voornamelijk op een remake van UI. Hiervoor lopen dan ook diverse projecten, de verwachting is echter dat dit pas over een jaar of drie klaar is.